Magára talál az álláspiac

Hozzászólás

Beszélgettem ma délelőtt egy jelölttel, aki nemrég tért haza az Egyesült Államokból. November közepén érkezett, és amikor itthon körülnézett a piacon, azt látta, hogy érzékelhetően kevesebb a hirdetés. Ezt természetesen a válságnak tudta be. Aztán jött a Karácsony, Újév, most itt a január, és úgy érzi, még mindig jóval kesvesebb a lehetőség, mint korábban.

Igyekeztem megnyugtatni, hogy a probléma átmeneti. Ez tanácsadói szempontból valóban így látszik; ugyan még mindig hallunk elbocsájtásokról, de lassan érezhető, hogy a gazdaság túl van a sokkon. Ugyan még mindig a tőzsdei ingadozással, a forint gyengélkedésével és a leépítésekkel vannak tele a hírek, de ez inkább csak a látszat. Azok a cégek, amelyek eddig túlélték a válaságot, már nincsenek igazán veszélyben.

Sok helyen még októberben, az első csődök hírére lépéseket tettek, hogy a kiadásaikat korlátozzák. Ennek következtében bevezettek létszámstoppot, és az összes olyan szerződést felbontották, amelyeknél ennek nem voltak jogi következményei. Úgy gondolták, hogy mivel nem lehetett tudni, mi lesz, a legrosszabbra készültek. Most azért lehet látni, hogy ez az elővigyázatosság kicsit túlzott volt.

Lassan az élet visszaáll a normális kerékvágásba. Ez természetesen nem megy egyik pillanatról a másikra, de a cégek munkaerő-keresése egyre aktívabb, ez egyértelműen érződik. Erősödni látszik (ha kis mértékben is) a jövőbe vetett bizalom, márpedig ez a gazdaság élénkülését is magával hozza.

Peti

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s