Kiválasztás grafológiával

Hozzászólás

 

grafologia1Napjainkban egyre gyakoribb a személyügyi grafológia alkalmazása, mikor a grafológia tudományát is segítségül hívják a munkaerő kiválasztásnál. Joggal merül fel a kérdés, mi történik egy grafológiai elemzés során.

A grafológia, a kézírás objektív méréseken alapuló elemzése, mely képes feltárni az adott személy egyéni karakterét, jellemét, viselkedését. A vizsgálat az előkészítése abból áll, hogy a duktortól, vagyis az író személytől kérnek egy írásmintát. Az írásminta felvételének kötött szabályai vannak.

Tapasztalatom szerint ettől több helyen eltérnek, azonban ez helytelen, mert módosíthatja az eredményt. A sztenderd az, hogy az íráselemzéshez egy sima (nem vonalazott), A4-es méretű papírlapra egy oldalnyi, de minimum 15-20 sor, spontán, tehát nem másolt és diktált, golyóstollal írt, folyamatos szöveget kell írni, levélformában (megszólítással, dátummal és 3 aláírással!).

Továbbá bizonyos adatok elengedhetetlenek az elemzéshez. Meg kell adni a nemet, kort, kezességet (melyik kézzel ír), iskolai végzettséget, foglalkozást. Továbbá közölni kell a szemüveghasználatot, aktuális betegséget, gyógyszerszedést, író kéz aktuális vagy régebbi sérülését, írásminta készültekor fennálló lelkiállapotot (pl. gyász). Ami pedig talán a legfontosabb, hogy a grafológiai vizsgálathoz mindig szükséges az író alany az elemzéshez hozzájáruló nyilatkozata. E nélkül a grafológus nem kezdhet hozzá az elemzéshez!

Sok embertől hallottam már, „Változó a kézírásom, ebből nem lehet következtetéseket levonni.” vagy pedig, „Ha odafigyelek az írásomra, be tudom csapni a grafológust.” Elnézést kérek, amiért ki kell kiábrándítom a szkeptikusokat. Nem lehet becsapni!

A kézírás összetett ideg- és izomműködés eredménye, melyet bonyolult, magasabb rendű agyműködés hoz létre. Feltételes reflexláncokon alapuló irányított mozgás, mely fokozatosan automatizálódik, készség szintre emelkedik már gyermekkorban. Éppen ezért nem lehet irányítani! A grafológus hozzávetőlegesen 130 írásjellemzőt vizsgál meg egy íráson, majd az eredmények tükrében az ismétlődő és együtt járó tendenciákhoz hozzárendeli a személyiségjellemzőket. Azért azt beláthatjuk, hogy attól még, mert bizonyos körülmények között, kicsit másnak tűnik az írásunk, attól még a fő motívumok ugyanazok maradnak. Pontosan ezért bevett gyakorlat a grafológiai vizsgálat az igazságszolgáltatásban is. Ugyanis meg lehet tanulni manipulálni a pszichológiai teszteket, de az írásunkat nem tudjuk manipulálni. 

De zárásként térjünk kicsit vissza a személyügyi grafológiára, melynek több alkalmazási területe is van. A kiválasztás mellett találkozhatunk vele pályaorientáció, pályaalkalmasság, pályakorrekció, munkaalkalmasság, vezető-kiválasztás alkalmával. Ezeken túl ide tartozik még pályázók gyors- és a dolgozók folyamatos szűrése, a karriertervezés, a munkahelyeken fennálló konfliktuskezelés. Szóval, ha grafológiai vizsgálat elé állítanak bennünket, nem kell tőle megijedni. Hacsak nincs valami rejtegetni valónk 😉

A témát a végtelenségig lehetne boncolgatni, azonban erre még a blog korlátlan főoldala sem lenne elég 😀  Amennyiben bárkinek további kérdése adódik, szívesen állok a rendelkezésére.

Zsófi

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s