Csoportos vagy önálló munkavégzés?

Hozzászólás

 

Interjúkon sokszor találkozhatunk a következő kérdéssel: „Szeret csapatban dolgozni vagy az önálló munkavégzést preferálja?” A kérdés nem véletlen, ugyanis a kettő között óriási különbség van, nem egyformán teljesítünk a két szituációban.

 

Mások jelenlétében másképp dolgozunk, mint amikor egyedül vagyunk. Teljesítményünk javulhat, ha másokkal versengünk, de akkor is, ha csak figyelnek bennünket. Mások jelenléte arra késztet minket, hogy előnyös benyomást alakítsunk mi magunkról, ezért jobban odafigyelünk a feladatunkra. Azonban nemcsak teljesítményjavulás, hanem romlás is tapasztalható társas helyzetben. Az ösztönző vagy gátló hatás elsősorban azokban a helyzetekben tapasztalható, amikor valakinek saját, így egyénileg is értékelhető, feladatokat kell végezni.

 

Létezik egy másik gyakori jelenség, ami azonban a csoportmunkára jellemző. Társas lazsálásnak nevezzük azt, hogy a dolgozók csökkentik az erőfeszítésüket, amikor sokan dolgoznak egy közös feladaton, és nem mérhető, hogy ki mennyiben járul hozzá a közös teljesítményhez. Olyan helyzetekben, ahol nem lehet pontosan megmérni, ki hogyan teljesít, emiatt nem lehet felelősségre vonni a dolgozókat a teljesítményükért, csökken az erőfeszítés. Minél nagyobb egy csoport, annál nagyobb lehet a társas lazsálás vagy ismeretlen emberekkel való közös munka nagyobb fokú lazsálást idéz elő. Ez a jelenség valószínűbb egyszerűbb feladatoknál, mint komplex feladatoknál.  

 

csapat1

 

Természetesen amikor igazán vonzó vagy fontos a feladat, és mindenki egyformán elkötelezett a közös cél mellett, akkor a többiek is minden erejüket beleadják a tevékenységbe.

 

Zsófi

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s