Hogyan keressünk állást a válság idején?

Hozzászólás

Jó állást nem könnyű találni. A gazdasági válság idején még nehezebb. De ne pánikoljunk! Mindenre van megoldás, a lényeg, hogy átgondoltan fogjunk hozzá a kereséshez. Ehhez szeretnék néhány fogódzkodót ajánlani.

I.  Mit és hova pályázzunk?

  1. Ha már pont a válság idején vagy éppen ennek következtében kerültünk ki az aktív álláskeresők piacára, először is próbáljuk meg higgadtan és nyugodtan végiggondolni, hogy valójában mit szeretnénk csinálni. A legjobb, ha le is írjuk ezeket a gondolatainkat, így jobban kirajzolódik előttünk is, hogy mi az , ami érdekel. Kapkodásnak és meggondolatlanul elküldött pályázatok garmadának semmi értelme, hiszen ez egyrészt nem vall komoly érdeklődésre, másrészt nem túl jó fényt vet későbbi megítélésünkre.
  2. Ha már megvan a szakterület és a pozíció, amire pályázni szeretnénk, akkor meg kell találnunk azokat az iparágakat, majd konkrét cégeket, amelyek válság idején is viszonylag védettnek és stabilnak tekinthetők és persze nem utolsó sorban bennünket is érdekelnek. Ma már több tucat cikk jelenik meg ezekről az iparágakról, de néhányat én is megemlítenék közülük: energiaipar, gyógyszeripar, közműszektor, élelmiszeripar.
  3. Gondoljuk át, hogy milyen foglalkoztatási formák érdekelnek. Rugalmasak vagyunk-e annyira, hogy esetleg bevállaljunk határozott munkaidőre szóló és szerződéses pozíciókat is, mivel ezek száma a recesszió idején megnőni látszik a határozatlan idejű szerződésekkel szemben. Ma már nagyon sok helyen alkalmaznak atipikus foglalkoztatási formákkal munkavállalókat és sokszor még jobban is járnak így a dolgozók.

II.  Adjuk el magunkat!

  1. Ha már letisztult a kép, hogy hova adjuk be pályázatunkat, próbáljunk magunkat minél előnyösebben bemutatni. Ehhez kell egy jó önéletrajz, ami inkább az eddig elért eredményekre fókuszáljon, mintsem a képességeinkre, készségeinkre, hiszen a leendő munkáltató arra kíváncsi, mit tettünk le eddig az asztalra és mindezt hogyan tudjuk kamatoztatni náluk a nehéz időkben is. Azaz, mivel tudok “én személyesen” hozzájárulni a cég teljesítményéhez és mit nyerhetnek velem, ha felvesznek. Ezt jó, ha szóban is elpróbáljuk, még mielőtt interjúra mennénk.
  2. Egyszerre többféle álláskeresési csatornát vegyünk igénybe, úgy mint álláskereső portálok, személyzeti tanácsadó cégek, aktuális állásajánlatokkal rendelkező cégek közvetlen megkeresése és ne felejtsük el a személyes kapcsolatok ápolását és építését sem (networking), hiszen a jelen gazdasági helyzetben ennek még nagyobb a jelentősége, mint korábban.

És végül, de nem utolsó sorban:

III. Legyünk optimisták és pozitívak!

  1. Ettől nemcsak mi érezzük jobban magunkat, hanem jelentősen megnöveljük annak esélyét is, hogy a választás ránk essen, hiszen gondolataink akaratlanul is kiülnek vonásainkra, megjelenik beszédünkben stb. Ha kellő kitartással, türelemmel és folyamatos nyomon követéssel végezzük a keresést, akkor a befektetett munka meghozza gyümölcsét!

Judit

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s