A relatív válság

3 hozzászólás

dollar1A média pánikkeltése, a világ vezető politikusainak nyilatkozatai, az elbocsátások, a növekvő árak és még sok egyéb tényező sokunkat megijesztett az elmúlt pár hónapban. Valljuk be, tényleg ijesztő jelekkel találkozunk nap mint nap. A gazdaság a világ minden országában próbál visszatérni az egyensúlyi pályára, hitelt kapni nem, vagy csak rossz feltételekkel lehet. Ezek a jelek természetes, hogy aggodalomra adnak okot.

Jellemző volt főleg a válság első hónapjaiban, de esetenként még most is, hogy a mostani helyzetet az 1929-hez hasonlítják. Vizsgáljuk meg, hogy mennyiben reális ez a kép.

1. A Nagy Gazdasági Világválság 1929-ben kezdődött az USA-ban, és évekig csak mélyült: az 1933-as New Deal tudta csak visszazökkenteni az amerikai konjunktúrát, de ennek hatása is csak ’34-ben, tehát 5 évvel a kitörés után kezdett érződni. Most viszont Obama bedobott egy csomagot a langyos vízbe, amitől ha lassan is, de a gazdaság máris erőre kapni látszik. Az ingatlanárak meg stabil emelkedést mutatnak az USA-ban egy ideje.

2. 1930-ban és 1931-ben a világgazdaság növekedése negatívba fordult, és nem volt olyan komoly gazdasági erőt jelentő ország, ahol ne olvadt volna el a növekedés. Ma azt mondhatjuk, hogy néhány gazdaságban stagnálás van, ugyanakkor 2009-re a legtöbb helyen még a pesszimista előrejelzések is szolid növekedést várnak: az EU-ban 1-2%, az USA-ban 3-4%, Kínában pedig 8% lesz a bővülés az előrejelzések szerint. Nem is beszélve arról, hogy egy múlt heti hír szerint Kína exportja 32%-kal bővült az elmúlt negyedévben!

3. 1929 után több magyar bank is csődbe ment. Ellenben ha megnézzük a mostani helyzetet, látjuk, hogy ezt minden bank elkerülte, sőt, az OTP – dacára a részvényei drasztikus árfolyamesésének – még soha nem realizált akkora profitot, mint tavaly.

És még egy hatalmas különbség a 2 válság között. A ’29-es válság kitörésekor a világ nagyrésze még mindig a háború utáni sokk és újjáépítés terhét nyögte, ennek finanszírozására az akkori pénzügyi rendszer pedig még nem volt felkészülve. És hogy mi okozta a mostanit? Nos, talán jobb, ha ezt nem én, hanem egy “szakértő” mondja el – a megfogalmazás vicces ugyan, de a tartalommal aligha tudnának a világ vezető közgazdászai vitatkozni:

Válság van? Igen. Talán. De a számok nem hazudnak: ez pénzügyi válság, ami kihatott a reálgazdaságra, le is lassította a növekedést, de nem tette teljesen tönkre. A munkahelyüket sokan elvesztették, bajok tényleg vannak, de van fény az alagút végén, még ha nem is mindig látjuk azt.

Hangsúlyozom, hogy a fent leírtak alapján leszűrt konzekvencia, miszerint a válság relatív, az én véleményem – épp ezért gondolom, hogy ezzel sokan vitába tudnak szállni. Erre mindenkit bátorítok is – lehet kommentálni a bejegyzést! Érdekes lesz, amikor különböző látásmódok találkoznak ebben a témában.

– Peti –

Reklámok

3 thoughts on “A relatív válság

 1. Én a következőket tenném hozzá Peti meglátásaihoz:

  http://spillerlaszlo.wordpress.com/2009/04/18/magyar-java-fejlesztok-tengerre-fel/

  Ebben a cikkben a Java fejlesztők munkaerő piaci helyzetét elemzem, de sok benne a válsággal kapcsolatos elmélkedés.

 2. Egy újabb jel, ami árnyalja a válságról kialakult képet: Nyereséges a Bank of America (http://index.hu/gazdasag/blog/2009/04/20/nyereseges_lett_a_bank_of_america/)

 3. Szia!
  Hozd át blogodat egy pár kattintással a cikkezz-re, és keress vele pénzt.
  A megadott e-mailen szívesen válaszolunk minden kérdésre.

  Üdvözlettel:
  Cikkezz.hu szerkesztőség

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s