A kitartás eredményre vezet

Hozzászólás

Az alábbiakban egy olyan tapasztalatomat osztom meg, ami hasznos lehet mindenki számára, aki a közeljövőben állásinterjúra készül, és tanácsadón keresztül pályázik:

Év elején találkoztam egy jelölttel (az egyszerűség kedvéért nevezzül Lucának), aki akkor egy controller állásra jelentkezett. Korábban az egyik nemzetközi banknál töltött be hasonló tisztséget, de onnan leépítés miatt kellett távoznia.

Akkor továbbítottam a jelentkezését arra az adott controller állásra, de az interjún a HR-essel sajnos nem voltak szimpatikusak egymásnak. Kicsivel később egy másik partnerünk elemzőt keresett, ahol a jelentkezés feltétele egy számviteli teszt sikeres teljesítése volt. Luca 80 százalékosra írta, el is ment interjúzni, az jól is sikerült neki, de végül ez a jelentkezés sem zárult pozitív eredménnyel.

A harmadik hely, ahova Luca rajtunk keresztül pályázott, egy szintén nemzetközi cég, azon belül is a controlling csapat. Két nehéz interjún kell részt venni itt a jelentkezés során (az első a magyar menedzserrel, a második pedig egy videóinterjú a cég külföldi controllereivel), Luca pedig mindkettőre alaposan felkészült. Én igyekeztem neki az interjúk előtt támpontokat adni, hogy szerintem milyen kérdéscsoportokra számíthat, ő pedig időt és energiát nem kímélve végiggondolta a lehetséges kérdéseket, és kidolgozta a válaszokat. Így az interjúkon alapos, felkészült, biztos tudású jelölt benyomását keltette. Semmit sem bízott a véletlenre.

Tanulság: amikor interjúra készülünk, tegyük meg mindenképpen az alábbi lépéseket:

  • Kérdezzük ki a tanácsadót részletesen, hogy kivel fogunk találkozni, hogy öltözzünk, milyen kérdésekre számítsunk, hogyan pozicionáljuk magunkat.
  • Szánjunk időt arra, hogy felkészülünk a lehetséges kérdésekből, és gondoljuk végig, hogy mit fogunk válaszolni.
  • Nézzük át a saját önéletrajzunkat, hogy ha korábbi tapasztalatról kell beszélnünk, ne legyünk zavarban.
  • Ismerjük meg a céget alaposan.
  • Legyünk határozottak, ne értékeljük alul magunkat, ugyanakkor legyen bennünk kellő alázat: mi vagyunk a jelölt, nekünk van szükségünk a munkára.

Lucát a cég természetesen felvette, jóval magasabb bérrel, mint amire eredetileg számított.

Sok sikert az állásinterjúkhoz!

– Peti –

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s