Próbaidő alatt távozni

Hozzászólás

Az álláskeresést akkor nevezhetjük sikeresnek, ha az a számunkra ideális munka megtalálásával és annak elnyerésével zárul.  Túljutva a több körös interjúkon, nyelvi és egyéb képességeket felmérő teszteken, szinte szárnyalva érkezünk leendő munkahelyünkre az első munkanapon. De mi történik akkor, ha az idő előre haladtával, a próbaidő alatt kiderül:  valami csak nem stimmel ezen a helyen.

Mostanában több olyan esettel is találkoztam, amikor próbaidőn lévő dolgozók, rajtuk kívül álló okok miatt voltak kénytelenek vagy maguktól, vagy a cég “tanácsára” távozni újdonsült munkahelyükről. Az esetek többségében nem szakmai vagy emberi okok álltak, hanem jóval inkább szervezeti problémák. Ilyenek például: nem megfelelően előkészített és megtervezett átadási-, átvételi folyamat; letisztult felelősségi- és munkakörök hiánya, szervezeti strukturálatlanság, finanszírozási problémák.

A legtöbb esetben persze az ember vár és próbál időt hagyni magának, hogy rendeződjenek körülötte a dolgok, de ha kiderül, hogy mégsem várható javulás hosszú távon a munkát vagy pozíciót illetően, akkor sajnos lépni kell: néha már próbaidő alatt távozni kényszerülünk.  És utána ott állunk egy kellemetlen szituációban: nem elég, hogy ismét álláskeresők lettünk, még itt van ez a “szégyenfolt” is mögöttünk. Hogy tüntessük fel az önéletrajzunkban, egyáltalán feltüntessük-e vagy felejtsük el az egészet és tegyünk úgy, mintha ez a pár hét/hónap egyszerűen kimaradt volna az életünkből?

Tanácsadókként azon az állásponton vagyunk, hogy ha ez a helyzet a legutolsó munkahelyünkkel történt, akkor semmiféleképpen ne titkoljuk azt el, főleg ha – remélhetőleg – hivatalosan is felvettek az adott céghez.  Reklámozni persze nem kell, de eltitkolni sem érdemes, főleg ha valóban rajtunk kívül álló okok miatt történt mindez. A legjobb, ha röviden és tömören feltüntetjük azt a néhány hetet az önéletrajzunkban, ha pedig erről kezdenének el kérdezősködni a “fránya” interjúztatók, akkor próbáljunk meg tárgyilagosan, érzelmektől mentesen és tényszerűen válaszolni a kérdéseikre.

Ha valóban jók vagyunk a szakmánkban és bízunk magunkban, semmi ok a kétségbeesésre.  Előbb-utóbb megtaláljuk a nekünk szánt pozíciót!

Judit

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s