Átállás IFRS-re

Hozzászólás

A történet 2002-ben kezdődött, amikor az USA számviteli standard testülete (FASB) és a londoni székhelyű nemzetközi standard testület (IASB) megállapodott a számviteli rendszerek globális egységesítéséről. Azóta fontos lépések történtek a megállapodás foganatosítása érdekében.

A legfontosabb lépés 2008-ban történt, amikor végül megállapodtak a menetrendben. Ennek értelmében 2010 után már több nagy amerikai vállalat IFRS szerint fog könyvelni és beszámolókat készíteni, 2016-tól pedig meg fog történni az átállás IFRS-re az USA-ban, Kanadában, Japánban és Indiában is.

A legfontosabb különbségek a két standard között:

  • Az IFRS nem engedi meg a LIFO módszert
  • Az IFRS a rendkívüli eseményekre egy valószínűségi mutatószámmal valalmintelőre  kitűzött mércével próbál rámutatni
  • Az IFRS szerint egy lépés az eszközök értékvesztésének leírása, ellentétben a kétlépcsős US GAAP módszerrel
  • Az IFRS nem engedi meg a fordulónap után megmaradó követelések kivezetését

A magyar számviteltől természetesen mindkettő nagymértékben eltér: Szabadabb kezet ad a könyvelőknek, például engedi a nettó elszámolást bizonyos esetekben. Magyarországon a váltás még komoly fejfájást fog okozni, és erre egyelőre nincs menetrend. Azonban jó hír, hogy a magyar cégek számára már adott a lehetőség, hogy IFRS szerinti beszámolót készítsenek, amit a hatóságok elfogadnak.

Megoldás amerikai vállalatok számára

Valószínűleg azok a cégek, amelyek rákényszerülnek a váltásra, komoly problémákkal szembesülnek. A legfontosabb a cégen belüli szaktudás hiánya, amely szerencsétlen esetben jogi, pénzügyi következményekkel járhat. Ilyenkor megoldást jelenthet átmenetileg olyan szakemberek alkalmazása vagy kölcsönzése, akik már a múltban szakértőivé váltak a területnek.

Ebben segíthet a Kelly. Amerikából elindítottunk egy programot, amelynek keretében megállapodunk olyan szakértőkkel, akik néhány hónapos projektekre rajtunk keresztül leszerződnek cégekkel, amelyeknek szükségük van erre a szakértelemre. Az amerikai tapasztalatok azt mutatják, hogy a program sikeres. Az európai és a magyarországi bevezetés hamarosan megkezdődik.

Egyelőre várjuk mind tanácsadók, mind cégek jelentkezését, akik érdeklődnek a program iránt. Bővebb információ letölthető innen.

– Peti –

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s