A bachelor diploma értéke

1 hozzászólás

diplomaKaptunk egy kérést a médiából, hogy néhány kérdést válaszoljunk meg a BA/BSc diplomákkal kapcsolatban. Mivel ezzel kapcsolatban pályakezdők is sokszor megkeresnek minket, szeretnék megosztani néhány gondolatot a fenti témában.

A tapasztalat az, hogy a főiskolák (BGF, BMF) nem sokat változtattak a képzésen a bolognai folyamat bevezetésével, így az ott kapott BA diplomák értéke nem lett kevesebb, mint a korábban kiadott okleveleké. Sőt, mivel inkább az egyetemek kényszerültek átalakításra, így ott van most kevésbé kiforrott rendszer, ami szintén a főiskolák értékét növeli.

Az egyetemeken szerzett BA diplomák ugyanakkor szintén lehetnek értékesek, bár nehezen összehasonlíthatóak a korábbi öt éves egyetemi oklevelekkel. Elsősorban azok az egyetemek tudtak profitálni a helyzetből, amelyeken komoly előkészítő munka előzte meg a bevezetést (BCE, SZIE, BME), és létre tudtak hozni olyan bachelor szakokat, ahol piacképes tudást kapnak a diákok; itt az új diploma is sokat ér. Ezeknek az egyetemeknek sok nemzetközi partnerük is van, ami lehetővé teszi a hallgatók számára, hogy ösztöndíjjal rövidebb-hosszabb időszakot külföldön töltsenek, ami értékesebbé teheti alapképzésben szerzett papírjukat. Az új rendszernek már mindenhol kötelező eleme a szakmai gyakorlat, ami nagy előrelépést jelent a korábbi képzéshez képest.

Sajnos vannak olyan karok, sőt egész egyetemek, ahol az átállás előkészítése nem volt elég alapos, csupán annyi történt, hogy a korábbi öt éves képzést kettévágták. Mivel a régi rendszer szerint az első néhány év volt az elméleti képzés időszaka, így az alapképzésből most kilépő hallgatók gyakorlati ismeretei nem mindig ütik meg a piac által elvárt szintet. Általában azokról az egyetemekről van szó, amelyeknek nincsenek nemzetközi kapcsolataik, szakmai hallgatói szervezeteik és megfelelő oktatógárdájuk.

Általánosságban igaz, hogy a bolognai folyamat bevezetése egy fontos lépés volt jó irányban, de még kiforratlan. Amikor kapunk egy CV-t, nem tudjuk eldönteni a diploma alapján, hogy mit tud a jelölt, mindenkinek érdemes megadni az esélyt, hogy egy interjún bizonyítson. Értek már komoly meglepetések!

– Peti –

Reklámok

One thought on “A bachelor diploma értéke

  1. Gyalázat!!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s