Ízirájder, avagy no stressz!

Hozzászólás

Interjú után volt már olyan érzésed, hogy a vártnál rosszabbul szerepeltél?

Nemrég volt nálam interjún egy ígéretes pályakezdő.

Jó hírű egyetemen, népszerű végzettséget szerzett. Számos verseny, tanulmány, TDK tarkította az önéletrajzát. Széles körű számítógépes ismeretek szerepeltek benne. Továbbá két, erős középfokú nyelvtudás és fakultatív szakmai gyakorlatok.

Az interjú során azonban képtelen volt prezentálni az önéletrajzát, mert annyira izgult!

Muszáj levezetni az állásinterjú előtti stresszt, mert lehet, hogy ez lesz az oka az elutasításnak. A stressz akár segítségünkre is lehet, ha hajtóerőnek értelmezzünk. Azonban az álláskeresők zöme mégis inkább visszatartó erőnek tartja, semmint segítségnek. Az idegeskedés gyengíti a koncentrációt, nehezebben szedjük össze gondolatainkat vagy emlékszünk vissza dolgokra.

Valószínűleg az interjúztató észre fogja venni, hogy teljesítményünk az izgulás miatt rosszabb, de ez nem fog változtatni a helyzeten. Ne feledjük, csupán az interjú időtartama áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy bizonyítsuk mit is tudunk.
onbizalomA magabiztosság tanulható! Épp úgy, mint a bizonytalanná válás is egy tanulási folyamat eredménye! Gondos gyakorlás után ezek a viselkedési formák beépülnek a személyiségünkbe. De ne csak álljunk és sopánkodjunk, hogy hol rontottuk el, hanem vessünk véget az önbizalomhiánynak!

Természetesen ez nem megy egyről a kettőre, és mi van akkor, ha közben állásinterjúra hívnak minket. Gyorstréning! Ekkor nincs idő arra, hogy fél év alatt megváltozzunk. Elképzelhető, hogy csak egy napunk van lenyugodni az interjúig.

Néhány jó tanács:

  • Ne akarjunk minden stresszt megszűntetni, ezzel a „jó stresszt” is kiiktatjuk!
  • Megfelelő időgazdálkodás (legyen időnk felkészülni az interjúra, pihenni előtte és kényelmesen odaérni)
  • Aludjuk ki magunkat az interjú előtti éjjel (Ha nem tudunk aludni, akkor se vegyünk be altatót, mert hatása még másnap is tarthat, és esetleg lassabbak lesznek a reakcióink. Inkább keljünk fel egy kis időre.)
  • Készüljünk fel a saját önéletrajzunkból és a cégből (ha felkészültek vagyunk, nem kell félnünk, hogy meglepetések érnek)! Próbáljuk el az interjút!
  • Pozitív gondolkodás (hangsúlyozzuk erősségeinket, negatív oldalunkról csak akkor beszéljünk, ha kérdeznek)
  • Ne akarjunk tökéletesnek látszani! Ha nagyot mondtunk az önéletrajzban, az az interjún úgyis kiderül és csak rosszul jöhetünk ki belőle.
  • A helyzet árnyaltabb átgondolása (ha pechünkre nem jön össze ez az állás, akkor sem dől össze a világ, ha a kudarc után elengedjük magunkat, azzal csak többet ártunk)

További tippeket a sikeres interjúzáshoz itt találtok:
https://kfrhungary.wordpress.com/a-sikeres-interjurol/

Zsófi

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s