Generalistáké vagy specialistáké a jövő?

Hozzászólás

Évek óta az az általánosan elterjedt nézet, miszerint korunk világa valójában a specialistáké. Ám ha egy kicsit jobban mögé nézünk a dolgoknak, már nem is olyan egyértelmű a helyzet…Különbséget kell tennünk ugyanis egyrészt a külföldi és a magyar álláspiac között, másrészt nem mindegy, hogy mi a karriercél, harmadrészt pedig más a szituáció egy válság sújtotta és egy prosperáló gazdaság esetében.

Magyarországon jellemzően nagy az egy szakterületre specializálódott és e területen előrehaladó emberek száma, akik inkább iparágak között vándorolnak, de alapvetően ugyanazt a szakmát végzik, mint a kezdetekkor. Egy kontroller dolgozhat a termelőiparban, szolgáltatóiparban vagy akár non-profit szervezetnél is, de alapvetően kontroller marad: beszámolókat készít, tervez, elemez stb.

Ezzel szemben külföldön sokkal gyakoribb és elfogadottabb is,  hogy valaki egymástól igen csak eltérő területeken dolgozik, de egymáshoz hasonló iparágakban. Ha Nagy-Brittanniában valaki például az olajiparban helyezkedik el pályája kezdetén, szinte 80 százalékban valószínűsíthető, hogy itt is marad nyugdíjazásáig, ám eközben egymástól akár teljesen eltérő munkaterületeket is kipróbálhat. Egy kedves holland ismerősöm például controllerként kezdett dolgozni egy olajipari cégnél, később auditorként kamatoztatta tudását majd végül kikötött az értékesítés területén, mint “sales-negotiator” (üzleti tárgyalópartner).  Ez utóbbi már jellemzően “core-business”, üzletkötői tevékenység, ami azért jóval távolabb áll az analitikus kontrolling világától. És persze ennél jóval “meredekebb” váltások is előfordulnak külföldi társainknál.

Magyarországon tehát inkább a generalista hozzáállás jellemző iparági vonatkozásban, míg a specialista attitűd a munkaköröket illetően, míg külföldön egyre gyakoribb ennek az ellenkezője.

Más megvilágításba kerül a generalista/specialista kérdéskör, ha azt vizsgáljuk, mi az egyén karriercélja. Vezetői szinteken jobban tudnak érvényesülni a sokoldalú, több területen is tapasztalatot szerzett kollégák, akik mindenhez értenek egy keveset, de valójában semmihez sem értenek igazán, hiszen éppen a globális átlátóképességük, stratégiaalkotási szemléletük az, ami vezetőkké teszik őket. Ha egy specialista kiválóan ért a szakmájához, azon belül eljut a legmagasabb szintre, viszont nem képes “nagyban” gondolkozni és nem nyitott más szakterületek megismerésére, akkor saját szakterületének tudorává válhat, ám soha nem lehet belőle igazi vezető.

Persze hosszú viták sorát lehetne elindítani ezzel a kérdéskörrel, azért egy valamiben egyetérthetünk: mindkét típusú hozzáállásra szüksége van a gazdaságnak, csak éppen más-más súlypontokkal. Válságkörnyezetben, kiszámíthatatlan folyamatok áradatában inkább a sokoldalú, kreatív, innovatív megoldásokkal előrukkoló generalisták kerülhetnek előnybe, míg egy kiszámítható pályán lévő, dinamikusan növekvő gazdaságban a speciális problémák megoldására fókuszáló specialisták lehetnek a kulcsszereplők.

Judit

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s