Környezetvédelem, mint a foglalkoztatás növekedésének eszköze

Hozzászólás

global_reachÉrdekes gondolat összekapcsolni a munkahelyteremtést és -megőrzést a környezetvédelemmel. Érdemes egyáltalán? Mi köze van egymáshoz ezeknek a fogalmaknak? És ha van is közük, milyen előjellel? A környezetvédelem segítségünkre van abban, hogy új, “zöld” munkahelyeket teremtsünk, vagy inkább az emberek elbocsájtásához vezet, hogy bezárjuk a szennyező gyárakat? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

A legfejlettebb országokban dolgozó gazdasági szakemberek, vállalkozók számára elismert tény, hogy a környezetvédelmi beruházások megtérülnek, bár rövidtávon áldozni kell rájuk. Az ENSZ környezeti programja, az UNEP 2008 őszén felmérést készített, mely célul tűzte ki annak összesítését, hogy világszerte hányan találtak és fognak találni munkát a „zöld” gazdaságban. A megdöbbentő eredmény szerint az elmúlt évek során ez a szám csak a megújuló energiák iparágban 2 millió háromszázezer új munkahelyet jelent, és komoly esély van arra, hogy a közeljövőben tovább növekszik. Magyarország ebből még alig veszi ki a részét, holott látható, hogy ez egy fontos eleme lehet a foglalkoztatottság növelésének.

További iparágakban is nőhet a foglalkoztatottság, párhuzamosan a környezetvédelem fontosságának felismerésével. Ilyen például a hulladékgazdálkodás, a szennyező gyárak, erőművek átalakítása vagy a megújuló energiatermeléshez kapcsolódó beruházások. Az ilyen fejlesztések megmozgathatják az inaktív lakosságot olyan területeken is, ahol ma kiemelkedően magas a munkanélküliség.

Magyarországon a rendszerváltás után számtalan különösen szennyező üzemet zártak be, ám még mindig vannak jócskán olyanok, melyek terhelést jelentenek a környezetre, leginkább fehér vagy fekete füstöt eregető kéményeik vagy a folyókba, patakokba engedett szennyvíz által. Ahogyan  nyugaton, úgy Magyarországon is egyre inkább felismerjük a tisztítási, káros kibocsátást csökkentő beruházások fontosságát. Amennyiben egy eredményesen működő cégről van szó, egy ilyen beruházás nem jelent túlzott ráfordítást, hiszen egyrészt ezt az Európai Unió támogatja, másrészt erre könnyen találni forrást a hazai pénzpiacon is. Miután egy ilyen beruházást az üzem végrehajtott, működése hosszú távon biztosítottá válik, így alkalmazottainak sem kell attól tartaniuk, hogy elveszítik munkájukat.

Munkahelyek a jövőben

Amennyiben egy vállalat komolyan szeretné venni a környezetvédelmet, nem csupán egy programot kell megvalósítania (rosszabb esetben csupán egy-két szóval megtoldania az üzleti tervét), hanem szemléletbeli változáson kell keresztülmennie. Vannak ennek látható elemei, például a szelektív hulladékgyűjtés megszervezése vagy a papír újrahasznosítása, de ezen felül azt is jelenti, hogy a döntések meghozatalakor figyelembe veszik a fenntarthatóság szempontjait is.

Az új, zöld állások között sok vált majd ki „koszos, veszélyes és nagy igénybevételt követelő” munkahelyet. Magyarországon leginkább az olyan területek érdemelhetnek figyelmet, mint a mezőgazdaság és az újrahasznosítás, ahol a fizetés sok esetben rendkívül alacsony, az állások épp a fenntarthatóság hiánya miatt bizonytalanok és a foglalkoztatottaknak veszélyes anyagokkal is kell érintkezniük munkájuk során – mindennek rövid határidőn belül változnia kell. Így a zöld beruházásnak közvetlen pozitív hatása lesz egyszerre a munkavállaló egészségére és pénztárcájára is.

– Peti –

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s