Megbolondult gazdasági mutatók

1 hozzászólás

graph gdpA gazdaságban általánosságban elfogadott számok a GDP, a munkanélküliség, az államháztartási hiány, az infláció, és még sorolhatnánk hosszan. Normál gazdasági folyamatok mellett könnyen megtaláljuk az összefüggést ezek között a számok között, az elméleti közgazdászok nagy örömére. A válság azonban kellően összezavarta a rendszert. Talán át kellene írni a tankönyveket – mondják sokan.

Jelenleg az amerikai gazdaságban nagyon érdekes folyamatok zajlanak. Két hete bejelentették, hogy vége a válságnak, 3,5 százalékkal nőtt a gazdaság. A GM mégsem adja el az Opelt (talán ez volt a hét legnagyobb gazdasági meglepetése). A bankok ismét hiteleznek. Mindemellett azt várnánk, hogy a munkanélküliség csökken, ehelyett azonban tovább nő! Egy barátom Illinois-ból az alábbiakat írta 3 hete: “Things here in the States have dramatically changed over the last 12 months.  There is uncertainly everywhere.  Our Gov’t has been out of control for a while but it has definitely intensified.  Obama is upsetting many Americans and his polls numbers are dropping by the week.” A lakosság Amerikában igen keveset érez a fellendülésből.

A hivatalosan használatos közgazdasági mutatók olyanok, mint az SI egységek – nagyszerűek arra, hogy képletekbe behelyettesítve számoljunk velük, ugyanakkor a hétköznapi embernek sokszor semmit nem mondanak, vagy megtévesztőek.

Ilyen a GDP is. Enélkül a mutató nélkül nem lehetne makrogazdasági teljesítményt számolni, ugyanakkor az életminőségről nem mond sokat. Ezt egyébként már az EU régen észrevette, ezért is van az, hogy a támogatások elosztásánál nem a GDP-t, hanem a GNP-t veszi alapul (GDP – hazai devizakülföldiek teljesítménye + a hazai állampolgárok és vállalatok külföldön szerzett jövedelme; magyarul az a jövedelem, ami itthon marad vagy külföldről hazajön).

Ehhez hasonló probléma a munkanélküliségi mutató használata. Az EU hivatalosan még ezt használja, de sok ország már fontosabbnak tekinti a foglalkoztatottsági mutatót, hiszen így megkapjuk, hogy ténylegesen mennyien dolgoznak (Magyarországnak az egyik nagy baja éppen az, hogy ez a mutató vészesen alacsony).

Az olaszok fölmérték a városaikat GDP helyett “Teljes Hazai Jólét” alapján. A cikk végén van egy videó, tanulságos volt: Robert Kennedy már 41 éve tudta azt, amit a mi politikusaink többsége nem tud.

Kennedy-vel maximálisan egyet értek. Amerika legfiatalabb – és tragikus körülmények között elhunyt – elnökének öccse volt, aki talán épp fiatalsága okán mert megfogalmazni olyan forradalmi gondolatokat, amik miatt akkor furcsán néztek rá. Ma azonban mégis őt idézzük, és nem a bírálóit…

– Peti –

Reklámok

One thought on “Megbolondult gazdasági mutatók

  1. Egyetértek és valóban, ahogy Kennedy mondta (jó a videó ajánlom megnézni): a GDP aztán tényleg nem mutatja meg, hogyan élnek, éreznek az ország munkavállalói. Szerintemugyan a GNP sem mutatja meg pontosabban az életminőséget, de azt nem tudom mi lenne a helyes mérőszám… Persze lehet , hogy nem vagyok egyedül.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s