Mi történt 2009-ben

Hozzászólás

Mielőtt még véget érne 2009, arra gondoltam, írok egy kis összesítőt az év legfontosabb történéseiről. Próbáltam végiggondolni, és rákeresni az interneten hogy, milyen országos vagy világot megrengető esemény köthető az óévhez.

Néhány pillanat az emlékezetünk felfrissítésére

Kezdem egy jó hírrel: nem történt semmi olyan globális katasztrófa, ami megrengette volna a világot. Idén nem hajtottak végre sok száz életet követelő terrorakciót a világ fejlettebbik részén, nem volt olyan természeti csapás sem, ami több ezer életet törölt volna el a föld színéről. A hagyományos válságövezeteken (értsd: főleg Afrika, Közel-kelet) kívül nem tört ki komolyabb háború sem.

Január 20-a óta az USA-nak afroamerikai elnöke van, aki december 24-én, elérte, hogy az USA-nak legyen társadalombiztosítása. A Time magazin az USA jegybankjának, a FED-nek keynesenárius elnökét, Ben Shalom Bernanke-t választotta az év emberének, ezzel félig-meddig nyíltan állást foglalva a neoliberális gazdaságpolitika ellen.

Ami az USA-ban nem népszerű, az más országokban lehet az. A Magyar Országgyűlés április 14-én beiktatta Bajnai Gordont a miniszterelnöki hivatalba. Magyarországon idén új Polgári Törvénykönyv (ami még nem biztos, hogy megéri az óvodáskort), Szlovákiában pedig új nyelvtörvény született.

Az idei év egyik legnagyobb figyelemmel várt eseménye a koppenhágai klímacsúcs volt, amelynek utóbb ugyanazt az alcímet adták az újságírók, mint Shakespeare egyik legtöbbet játszott drámájának: Sok hűhó semmiért.

Emlékezhetünk arra is, hogy a Loki bejutott a BL-be, és felejtsük el, hogy minden idők legrosszabb BL szereplését produkálva távozott onnan. Azt mindenképpen tartsuk meg emlékezetünkben, hogy az U20-as válogatott VB bronzérmes lett, Gyurta Dani pedig Darnyi Tamást megszégyenítő eredményeket ért el. Először adtak át Puskás-díjat is.

Miről fogunk emlékezni 2009-re?

Két olyan folyamat csúcsosodott ki idén, amit meg fog őrizni a globális emlékezet: a válság és a H1N1 terjedése. Mindkettőt szívesen elfelejtenénk ugyan, de az ember már csak amolyan pesszimista lény, úgyhogy ez aligha fog menni. Ha legalább lenne valami nagy pozitív élmény, amit helyettük beírhatnánk a történelemkönyvekbe, mint például hogy ember lépett a Marsra, vagy hogy feltalálták a fúziós erőművet…! Marad a betegség és a válság.

forrás: KSH

Vissza is tértünk a 2009-es évben a KFR blog által legtöbbet előráncigált témához. Na persze nem azért írtunk ennyit a recesszióról, mert annyira szeretjük, hanem mert ez az a jelenség, ami a munka világát a leginkább érintette. Az elbocsájtások, létszámstopok és egyéb kényszerintézkedések gyakran megihlettek bennünket, és az olvasottsági adatokból is azt láttuk, hogy olvasóinkat ez valóban érdekli.

A válság hatására megváltozott az életünk. Jobban ragaszkodunk munkahelyünkhöz, több kompromisszumot kötünk és takarékosabbak lettünk. Az egész év során azt láttuk, hogy a cégek munkaerő-kereslete teljesen hektikusan változik; átlagban azonban sajnos messze a 2008-as szint alatt marad. Most igazán nehéz az álláskeresők sorsa; épp ezért azt tudjuk javasolni mindenkinek, hogy ha állásra van szüksége, tapasztalt és segítőkész toborzási specialistához forduljon, aki nem csak egyszer leinterjúztatja, hanem menedzseli is a karrierjét.

Jóslások 2010-re

Olvasóinkat kérjük meg, hogy az alábbi kis kérdőív segítségével tippeljék meg, mit tartogat számunkra a jövő év. Nagyon egyszerű a feladat: Ön szerint bekövetkeznek az alábbi események?

Boldog újévet kíván a Kelly Financial Resources!

– Peti –

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s