Érti valaki, mi az a derivatív pénzügyi termék?

Hozzászólás

A minap felröppent a hír, hogy az egyik jelentős pozíciókkal rendelkező magyar brókercég ellen eljárás indult, a cég ugyanis a gyanú szerint kicsalta a befektetők pénzét, és szándékosan veszteségesen kereskedett, miközben minden tranzakcióért magas díjat számlázott. Ennek eredményeképpen a pénz elfogyott, a brókercég viszont alaposan meggazdagodott.

Bár ami itt történt, az valóban bűncselekmény, ugyanez akár szándékosság nélkül is megtörténhet. Az elmúlt két évben láthattuk, hogy a tőzsde nem biztonságos, sőt, a tőzsdén kívül vásárolt értékpapírok sem azok. Tudjuk, hogy a válság beütése előtt az amerikai pénzpiaci szabályokat fellazították, és olyan termékek kezdtek el forogni a piacon, amelyekről korábban még senki sem hallott. Ezek a derivatív, azaz a származékos termékek.

Az ilyen termékek abban egyformák, hogy mind valamilyen más tőzsdei termékből származnak, és gyakorlatilag minden tőzsdei termékhez ki lehet találni valamilyen derivatív terméket – akár többet is. Ezek általában valamilyen opciót jelentenek, akár vásárlásra, akár eladásra.

Kevesen tudják ténylegesen elmagyarázni, mi is ez, és miért is rossz a piacnak, ezért álljon itt egy példa:

A Piripócsi Használtgyufa Gyár NyRT (PHGy) részvénye a tőzsdén forog. Én, mint befektető, tudom, hogy használt gyufára egyre kisebb a kereslet, és valószínűleg hamarosan semmi érdeklődés sem lesz rá, de azért adok 10 százalék esélyt annak, hogy hátha mégis. Annyira nem vagyok bátor, hogy megvegyem a részvényeit, inkább szeretnék egy opciót kötni: ha akarom, 6 hónap múlva megvehetem a részvényei negyven százalékát, de nem vagyok erre kötelezhető. Ezért kifizetek ugyan egy csomó pénzt, de lényegesen kevesebbet, mintha most megvenném a részvényeket. Ha nem vásárolok, a veszteség mértéke egy fix összeg (amennyit az opcióért fizettem), de ha a cég befut és vásárolok, nagyot kaszálok. A kockázatom nulla.

Ugyanakkor egy bróker, aki figyeli a piacot, észreveszi, hogy az érdeklődés megnőtt a PHGy részvények iránt, hiszen volt valaki, aki hajlandó volt fizetni az opcióért egy csomó pénzt. Opciót ő már nem tud kötni, mert a lehetőség csak a részvények 40 százalékára vonatkozott, ezért ha bízik abban, hogy nekem igazam van, csak részvényt tud vásárolni. Nem túl bátor ugyan, csak 10 százaléknyi részvényt vesz, de ez is elég ahhoz, hogy a részvények ára meginduljon felfelé. A következő bróker is beszáll a játékba, mert a korábbi két lépés alapján biztosra veszi, hogy nagy üzlet. Ő is 10 százalékot vesz. A következő bróker már csillagászati összeget fizet a papírokért, és ez csak nő, egész addig, amíg az összes maradék 60 százaléknyi részvény el nem kel – 40 százalék marad az eredeti tulajdonosnál, mert arra opcióm van. Papíron a PHGy az egyik legígéretesebb és legértékesebb magyar céggé válik.

Aztán eltelik pár hónap, kijön a PHGy jelentése, amely arról számol be, hogy a piacok elvesztek, a készleteket nem lehet eladni, a gyár veszteséges, a menedzsment pedig eddig titkolta a veszteséget. Én röhögök a markomba, mert csak az opcióért kifizetett összeget veszítettem el. De akik egy vagyon fizettek a részvényekért, azok most bizony rosszul járnak. Nem is beszélve arról, hogy – hallva a botrányról – azoktól az alapkezelőktől, akiknek brókerei bevásároltak a részvényekből, a befektetők inkább elviszik a pénzüket másokhoz. Ez természetesen újabb értékpapír-eladásokkal jár, ami az árfolyamok esését idézi elő. És egyszer csak a nagy hír: a PHGy fő hitelezője az ország legnagyobb bankja! Naná, hogy ennek a banknak a részvényein is gyorsan túl kell adni, mert hátha a PHGy csődje magával rántja. Így következhet be, hogy hiába realizálja a legsikeresebb bank az eddigi legmagasabb profitot, részvényeinek értéka drasztikusan lezuhan.

A fenti példa persze ki van sarkítva, de a lényeg, hogy a derivatív termékek felelősek elsősorban a pénzpiac és a reálgazdaság kettéválásért. Ennek következménye, hogy ma – hiába fektetünk be egy stabil országos nagybank részvényeibe – elveszíthetjük pénzünket. Persze a bizonytalanságnak is vannak fokozatai; inkább hazai bankpapírt vegyünk, mint külföldi jöttment brókercégnek adjuk a pénzünket, akik extraprofitot ígérnek.

-Peti –

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s