Átment a reform

2 hozzászólás

Kis híján elvérzett, órákig vitáztak róla, kompromisszumokba került, de összejött. Európai szemmel nézve kimondhatjuk, hogy az Egyesült Államok az egészséges társadalmak útjára lépett. Kérdés persze, mibe fog ez nekik kerülni, és honnan teremtik elő a pénzt. Több egészségügy – kevesebb háború?

Amint arról már egy korábbi bejegyzésben szó esett, az Obama-adminisztráció egyetlen valamire való törekvése kis híján veszélybe került a massachusettsi szenátorválasztáson, mert a demokraták elveszítették többségüket. Ráadásul ők maguk sem voltak egységesek a kérdésben. Említést kell tenni arról is, hogy Obama lassú volt: ha egyből választási győzelme után benyújtja a javaslatot, megúszta volna a vasárnap esti izgalmakat.

Mit is jelent a reform?

Eddig az amerikai állampolgárok közel harmadának nem volt biztosítása. Az USA-ban még nincs szolidaritáson alapuló TB, ehelyett mindenki magának fizet – már akivel a biztosítók hajlandók leszerződni. Idős, beteg emberek csak komoly anyagi áldozatok árán juthatnak biztosításhoz, hiszen túl nagy kockázatot jelentenek. A reform ugyan nem teremti meg az európai modell szerinti TB-t, de kötelezővé teszik a cégek számára, hogy alkalmazottaik biztosítását fizessék. Aki nem tud dolgozni, és maga sem képes a biztosítását fizetni, annak az állam segíteni fog. A javaslat támogatóinak reményei szerint hamarosan az amerikaiak 95 százaléka biztosított lesz, csekély 32 milliárd dollárért.

Fontos elem továbbá, hogy a biztosítók ezentúl nem válogathatnak az ügyfelek között, és bizonyos egyszerűbb egészségbiztosítások esetében egységes árakat kell meghatározniuk, függetlenül a kockázattól. Ezzel tervezik elkerülni, hogy azért szoruljanak ki emberek a rendszerből, mert nincs, ki szerződést kössön velük.

“A ma esti szavazás nem egyik vagy másik párt győzelme, hanem az amerikai nép és a józan ész győzelme” – mondta a szavazás után Obama. Ezzel ugyan nem lehet vitatkozni, de hozzá tartozik az igazsághoz, hogy ez főleg Barack Obama győzelme. Ő ugyanis tizenkilencre lapot húzott, és bejött neki. Bár a történelem nem szereti a “Mi lett volna, ha” típusú kérdéseket, de nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy vereség esetén az elnökség is veszélybe kerül. Így azonban bebetonozta magát az amerikai politika élén.

– Peti –

Reklámok

2 thoughts on “Átment a reform

  1. Visszajelzés: Fizetésképtelen USA? « Kelly Financial Resources – a BP toborzási partnere

  2. Visszajelzés: Szabad egy teára? « Kelly Financial Resources – a BP toborzási partnere

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s