Lech Kaczyński emlékére

Hozzászólás

Egész Európát megrázta a hír, miszerint 2010. április 10. reggelén lezuhant a Lech Kaczyński lengyel államelnököt és feleségét szállító repülőgép Szmolenszk közelében. Az utasok a katyni mészárlás 70. évfordulóján tartandó megemlékezésre tartottak, amikor a gép tisztázatlan körülmények között leszállás közben földhöz csapódott. A gépen utaztak még a katyni áldozatok családtagjai, valamint a Lengyel Nemzeti Bank elnöke, Lengyelország vezérkari főnöke, és több más fontos diplomata.

Lech Kaczyński kivételes tehetségű politikus volt, aki 2005 óta vezette Lengyelországot. Bár ő maga nem közgazdász, komoly szerepe volt annak a lengyel gazdasági modellnek a kialakításában, ami az országot Európa mintagazdaságává tette. Sikerült elérnie, hogy a régióban egyedüliként a válság alatt is megmaradjon a növekedés, mindezt kemény, következetes, a lengyel nép érdekeit előtérbe helyező politikával.

Sikerének titka az, hogy a lengyel elit felismerte: a liberális gazdaságpolitika a verseny kialakulására éppen negatívan hat a kevésbé tőkeerős országokban. Minél kisebb az állami beavatkozás mértéke, annál inkább létre tudnak jönni külföldi monopóliumok, a hazai vállalkozók rovására. A lengyel gazdasági irányítás fő célja az elmúlt években ezért az volt, hogy ezt az egyenlőtlenséget kisimítsa: 2006-ban visszavonták a multik adókedvezményét, csökkentették a támogatásukat, a hazai vállalkozásokat viszont támogatták. Adminisztratív eszközökkel elérték, hogy csak olyan beruházás valósuljon meg Lengyelországban, ami valódi értéket teremt, hozzájárul Lengyelország fejlődéséhez, és a megtermelt profit a határokon belül hoz létre újabb beruházást.

Természetesen ez akkor sokak szemét szúrta: a Tesco kivonult (később visszatért, elfogadva a lengyel vezetés feltételeit), a multik lázadoztak. Az elnök Kaczyński társa ebben a fontos és küzdelmes gazdasági szerkezetátalakításban ikeröccse, a miniszterelnök Jaroslaw volt, akinek 2007 végén le is kellett mondania posztjáról. Szerencsére az ő utóda szintén olyan politikus volt Donald Tusk személyében, aki bár liberális elveket vall, a fentebb felvázolt törekvések szellemében kormányozta tovább az országot. És éppen ez a kormányokon átívelő, Lech Kaczyński által összefogott egyetértés vezetett el oda, hogy az elemzők ma már egyetértenek: Lengyelország a Közép-európai régió legsikeresebb gazdaságpolitikáját mutatta be.

Lech Kaczyński európai államférfi volt, aki nemzetéért minden áldozatra készen állt. Magyarországot a lengyel nép igaz barátjának tekintette; minden év március 23-án Sólyom Lászlóval együtt megemlékezett a Magyar-Lengyel Barátság Napjáról. Tragikus halála pótolhatatlan veszteség a lengyel és a magyar nemzet, de egész Európa számára is.

Nyugodjon békében, Elnök Úr!

– Peti –

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s