Családi adózás

3 hozzászólás

Valószínű, hogy az adórendszer Magyarországon hamarosan átalakul; ennek az átalakulásnak az egyik eleme az úgynevezett családi jövedelemadózás bevezetése. Ez a kifejezés már egy ideje közszájon forog, de azt kevesen tudják, hogy mit is jelent valójában. Ez a cikk igyekszik egy kis eligazítást adni a kérdésben.

Családi adózásnak hívjuk, ha a háztartás a jövedelmek összevonásával az eltartottak számának figyelembevételével adózik (A jelenlegi személyi jövedelemadó megállapítás ezzel szemben nincs tekintettel arra, hogy az adott jövedelemből hány családtagot kell eltartani). Az állam a családi adózás rendszerében már a jövedelem megszerzésekor elismeri a család jelentőségét, mint a társadalom alapegységét, valamint a munka becsületét. Tehát nem utólagos szociális juttatások keretében biztosít kiegészítő támogatást részükre – figyelem nélkül arra, hogy a családfő munkát végez vagy sem –, hanem a jövedelem megszerzésekor részesíti őket előnyben az alacsonyabb adó révén.

A családi adózás az igazságos és arányos közteherviselés egyik módja, ahol a társadalom azon szereplői, akik gyermekvállalással többlet feladatot vállalnak a közös jövőnk biztosítása érdekében, azok ezen felelősségvállalásukkal arányosan kevesebb adót fizetnek.

A francia példa

Franciaországban már régóta működik ez a fajta adórendszer. Lényege, hogy a családtagok jövedelme összevont adóalapot képez, amit a következő metodika szerint osztanak:

  • Egyedülálló: 1 rész
  • Házaspár: 2 rész
  • Első két gyerek: 0,5-0,5 rész
  • Minden további gyerek: 1 rész
  • A gyermekeit egyedül nevelő szülő már az első gyermektől +1 részt kap

Az így kiszámított jövedelem után egy sávos adótábla alapján kell megfizetni a közterheket:

Hogyan adóznánk, ha Magyarországon bevezetnénk a francia modellt? Kiszámolható a CSALÁDI ADÓZÁS KALKULÁTOR segítségével.

Peti

Reklámok

3 thoughts on “Családi adózás

  1. Többször felvetették közgazdászok és politikusok a családi adózás vs. egykulcsos adó problémáját. Itt jegyezném meg, hogy a kettő nem zárja ki egymást, hiszen az egykulcsos adó – ahogy a nevében is benne van – az adókulcs százalékáról szól, míg a családi adózás az adóalap kiszámításáról.

  2. A fenti linken közölt kalkulátor marhaságot számol, amit a weboldal szerkesztősége a fórum rovatban magyaráz is, hogy 3 évvel ezelőtti adótörvényekhez/modellhez képest számol ezért a kapott eredmény úgyszólván elszomorító, mivel a számítás szerint kevesebbet kapna kézhez nettóban a család. …csak azt nem értem miért nem javítják ki azt a kaki kalkulátort, hogy mindenki tisztán lássa, hogy mennyivel és miért lenne jobb a családi adózási modell. Többen támogatnák, és valahova lehet el is jutna a dolog. Én személy szerint támogatom, mert igazságosnak tartom.

  3. Én írtam egy saját családi adózás kalkulátort Excelben, amelyik a gyerekek szorzójánál a francia modellt veszi alapul, de már a 16 százalékos kulccsal számol. Nem szeretném még feltenni a blogra, de elküldöd az email címed a peter_kovacs@kellyservices.hu címre, elküldöm az xls-t.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s