Görögország mentőöve

Hozzászólás


A héten megállapodott Görögország a lehetséges finanszírozóival: Nagyjából 100-120 milliárd euró kölcsönt kap az EU-tól és az IMF-től, hogy ennek segítségével kilábaljon a 300 milliárdos adósságából. Mint arról már egy korábbi cikkben értekeztünk, mentőöv és változtatások nélkül Görögország biztosan csődbe megy, de akár az egész euró-zóna is válságba juthat.

Sőt, már válságba is jutott: amint az a grafikonon is látszik, az euró árfolyama drámaian zuhant a dollárhoz képest, így jutottunk el az elmúlt évek leggyengébb rátájához, a jelenlegi kb. 1,33-hoz. Tény, hogy Obama kormányzása Amerikát elindította a gazdasági fejlődés útján (amit ellenfelei természetesen vitatnak), így az árfolyamváltozást lehetne akár az amerikai erősödéssel is magyarázni, ugyanakkor az EU-ban annyi válságjelenséggel lehet találkozni, ami inkább az eurót féltők véleményét igazolja.

Az Uniónak nincs egységes gazdaságpolitikája, az EKB eszközei korlátozottak, a tagállamok közötti gazdasági különbségek túl nagyok – ezek a legfontosabb strukturális problémák. Emellett ott a tagállamok laza költségvetési fegyelme, a még mindig jellemző korrupció, az egész Uniót átszövő bürokrácia – amely miatt igen furcsán szemlélnek minket az óceán túloldaláról. Sok elemző úgy gondolja, hogy amíg ez a helyzet fennáll (és nem tűnik úgy, hogy hamarosan változna), az euró jövője is bizonytalan.

Korábban megkérdeztük olvasóink véleményét, most megtesszük még egyszer. Mi lesz az euróval? Kérjük kattintson ide.

– Peti –

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s