Adóbevallás – május 20.

Hozzászólás

A hétvégén volt szerencsém a legtöbb családtagom adóbevallását elkészíteni, és meg kellett állapítanom, hogy még mindig bonyolult. Na jó, nem annyira, mint azt sokan gondolják (főleg azok, akik még sosem csináltak ilyet), de legalábbis lehetne egyszerűbb. Álljon itt néhány gyakorlati tanács, amivel a Kelly pénzügyes csapata igyekszik segíteni az utolsó három napban.

Hogyan fogjunk hozzá?

Töltsük le az APEH honlapjáról az AbevJava kitöltő programot, és a szükséges 0953-as nyomtatványt. Sajnos a tavalyi AbevJava nem tudja kezelni az idei 0953-ast, ezért ezt a lépést azoknak is meg kell tenni, akik tavaly egyszer már megtették.

Írjuk be, mennyit kerestünk tavaly

Fogjuk meg a munkáltatótól kapott M30-as nyomtatványunkat (ha 2009 során több helyen dolgoztunk, akkor az összes M30-asunkat). Adjuk össze annak 1. és 2. sorát (rendszeres + nem rendszeres), és írjuk be bevallásunk 1. sorába. Ha több helyen dolgoztunk, először hajtsuk végre az összeadás bonyolult matematikai műveletét.

Adjuk meg, hogy mennyit vont le tőlünk a munkáltató

Keressük meg a bevallás 27. sorát, és írjuk be ide az M30-as alapján, hogy mennyi adót vontak le tőlünk. A 30-as sorban meg kell adnunk, hogy hány hónapot dolgoztunk – ezek alapján tudja a program kiszámolni, hogy mi tartozunk-e az APEH-nek (69. sor), vagy az APEH nekünk (70. sor). Ha a 70. sorban nem 0 van, akkor a főoldalon adjuk meg postacímünket vagy bankszámlaszámunkat, hogy a pénzt visszakaphassuk.

Érvényesítsük kedvezményeinket

A 0953-01 laptól kezdve tudjuk megadni, hogy milyen kedvezményekre vagyunk jogosultak. Fontos, hogy mindenről legyen adóigazolásunk, így keressük elő az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztártól kapott papírunkat, az életbiztosításunk adóigazolását, az igazolást a közhasznú szervezet támogatásáról stb. Ne felejtsünk ki semmit, mert ezek bizony súlyos tízezrek lehetnek. Fontos, hogy az önkéntes pénztárak esetén a pénzt nem készpénzben kapjuk meg, hanem az egyik, általunk kiválasztott pénztári számlán írják jóvá (139. sor).

Nyilatkozzunk az 1+1 százalékunkról

Ezzel a felajánlással úgy támogathatunk egy közhasznú szervezetet és egy egyházat, hogy valójában nekünk nem kerül pénzbe. Felelős állampolgárként éljünk ezzel a lehetőséggel!

Küldjük el

A kész bevallásból készítsünk PDF dokumentumot. Nyomtassuk ki, írjuk alá (a nyilatkozatokat külön kell), csatoljuk adóigazolásaink fénymásolatát, tegyük borítékba, és szerda éjfélig adjuk postára ajánlottan. Cím:

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (42)

Budapest, 1449

A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg adótanácsadóját, könyvelőjét!

– Peti –

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s