Focivébé, a nagy üzlet

Hozzászólás

Két okból gyürkőztem neki ennek a cikknek: egyrészt ez egy pénzügyi blog, ez pedig egy aktuális pénzügyi téma. Másrészt a KFR csapata szereti a focit. Nem tudom, az olvasók között van-e olyan szerencsés, aki el tud utazni Dél-Afrikába, de ha igen, javaslom, hogy olvassa el ezt az írást. És talán az is talál érdekes információkat benne, aki csak tévéből nézi, vagy esetleg nem is szereti a focit.

Amit biztosan tudni, hogy a rendező ország számára az esemény soha nem látott fellendülést hozhat. Különböző szakértők már dobálóznak a százalékokkal, hogy mennyit ad ez majd hozzá a GDP-hez, és tudni azt is, hogy a rendezők nagyon kitettek magukért. Egy nem túl merész becslés körülbelül 5 milliárd eurós többlettel számol a nemzetgazdaságban. Hozzávetőlegesen félmillió embert várnak, akik itt elköltenek egy halom pénzt. Egy jegy ára 12,50 eurónál kezdődik (de ez csak a hazaiak számára elérhető), de a döntőre van 570 eurós jegy is.

Ekkora költségvetésből nagyszerű vébét lehet rendezni! A közbiztonságról, higiéniai feltételekről, vagy a városok közti rossz kapcsolatokról éppenséggel lehet hallani, de ezek ellenére a látogató fejében még mindig az a kép él, hogy egy színvonalas eseményt kap a pénzéért. De mennyi pénzért?

Egy dél-afrikai újságíró hölgy, Miriam Mannak blogot indított a világbajnokságról, ahol – bár főleg dicsérő szavakat lehet olvasni – azért a mérleg másik serpenyőjére is felhívja a figyelmet. Ez elsősorban a látogatók pénztárcája.

Sajnos sokan szeretnének a vébén többet keresni, mint amennyit megérdemelnek. Ilyenek például a szállodák tulajdonosai. Az egyik hotellánc, a B&B például általában 500-700 randot (1 rand = kb. 29 forint) kér el egy szobáért egy éjszakára – a focivébé alatti tarifa 1,800 randra rúghat. A cikk szerzője szerint nem jobb a helyzet a helyi légitársaságokkal kapcsolatban sem, ahol egy Johannesburg-Fokváros jegy akár 7,000 rand is lehet (ne felejtsük el, hogy bizonyos helyszínek között a távolság miatt csak repülni érdemes).

Nem meglepő, hogy a hal itt is a fejétől bűzlik. A Kereskedelmi és Ipari Hivatal be szeretné vezetni a szabályt, hogy minden intézménynek, amely szeretne italt mérni a vébé alatt, meg kell vásárolnia egy licencet. A licenc 50,000 randba (kb. 1,4 millió forint) kerül, amit nyilván megpróbálnak az intézmények kitermelni – nem mindig etikus eszközökkel.

Remélem, hogy ez az írás azért senkinek sem vette el a kedvét. Biztosan jó kis torna lesz, sajnos ismét csak a magyar válogatott nélkül. Kedves Koeman Úr! Lenne szíves összekapni a fiúkat?

– Peti –

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s