Afgán fejlemények

2 hozzászólás

Az utóbbi időben az átlag magyar újságolvasó nem panaszkodhatott, hiszen van min csámcsogni. Új kormány nálunk, focivébé, forinthullámzás, és még sorolhatnánk hosszan. Lassan el is felejtjük, hogy magyar katonák harcolnak egy idegen ország földjén a terrorizmus ellen. A magyar médiában ezen a héten sem kapott túl sok figyelmet Afganisztán, holott lett volna miért.

Kezdjük a kellemetlen részével: a 2001-es invázió óta a nemzetközi csapatok képtelenek az ország stabilizálására. A túlerő ellenére az amerikaiak nem értek el egyértelmű sikereket Afganisztánban, hiszen a tálib ellenállás továbbra is tartja magát egyes vidékeken és a központi kormány hatalma is csak külföldi katonai segítséggel tartható fenn.

Afganisztánban a nemzetközi missziót az egyik legtehetségesebb amerikai katonai vezető, Stanley McChrystal tábornok irányította, egészen 2010. június 23. szerdáig. Azért csak addig, mert a tábornok kimondta azt, ami egyébként az egész világ számára már régóta világos: az amerikai politika inkompetens és veszélyesen könnyelmű, ha háborúról van szó. Az íróasztal mögül nem lehet megszabni, hogy mi történjen a csatamezőn. Márpedig Afganisztán egy közel hét Magyarországnyi csatatér.

Mindeközben egy ideje már ismert a tény, ami a nemzetközi sajtóban szintén csak egy mínuszos hír lett: Afganisztán rejti a világ egyik legnagyobb érckészletét. Amióta ez kiderült, az amerikai kormányzat is kissé másképpen nyilatkozik, mint előtte: míg a tavalyi évben a rendkívül népszerű szólam a minél gyorsabb kivonulás volt, ma már azt halljuk Obama elnöktől: Nincs szó az afganisztáni stratégia megváltoztatásáról. Úgy tűnik, most van miért maradni.

És talán nekünk is. Martonyi János ma (2010.06.25) az USA-ban tárgyalt, ahol a hírek szerint megígérte Clintonnak, hogy a mostani 400-ról körülbelül 500 főre növeli Magyarország a kontingens létszámát az év végéig. Ha kapunk egy megfelelő tartományt Közép-Ázsiában, megvalósulhat a nagy terv, és lehetünk a vas és acél országa.

– Peti –

Reklámok

2 thoughts on “Afgán fejlemények

  1. Visszajelzés: Viszünk békét – mit adtok cserébe? « Kelly Financial Resources – a BP toborzási partnere

  2. Ekkora egy fost, mint a Kelly ritkán talál az ember

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s