Variációk Treasury-re

2 hozzászólás

A Treasury sokak számára a vállalat pénzügyi működésének egyik legmisztikusabb területét jelenti, főleg Magyarországon. A magyar vállalkozások számára szinte ismeretlen volt a rendszerváltás előtt, hiszen a hatékony Treasury előfeltétele a szabad tőkepiac. Érdekes, hogy a magyar nyelvben nincs is megfelelője a Treasury kifejezésnek, így jobb híján mi is ezt használjuk.

Mi az a Treasury?

A vállalkozásoknál a Treasury általában két féle funkciót lát el: egyrészt felügyeli a készpénzforgalmat, másrét az optimális szinten tartja a likviditást. Készpénzhiány esetén növeli annak mennyiségét (rövid távú hitelt vesz fel), többlet esetén pedig befekteti azt. A szakértelem leginkább ez utóbbihoz kell, ugyanis egy olyan munkatárs, aki ismeri a tőkepiaci eszközök teljes skáláját, komoly bevételt kalapozhat össze.

A kisebb vállalkozásoknál a befektetési tevékenység általában kimerül a pénz lekötésében a bankszámlán, hiszen nem beszélünk akkora összegekről, amekkoráknál érdemes kockázatot vállalni. Illetve éppen a miatt lehetne nagy a kockázat, hogy a kis összeg miatt nincs lehetőség a portfólió diverzifikálására. Nagyobb cégeknél azonban, ahol naponta keletkezik sokmillió dolláros vagy eurós többlet, érdemes eljátszadozni akár az overnight eszközökkel is.

Központosítás vs. lokális treasury

Nemzetközi cégek kétféle politikával dolgoznak általában, illetve ezeknek valamilyen kombinációjával. Amennyiben a leányvállalatok különböző devizában számolnak, és így is könyvelnek, valamint jó a kapcsolat a helyi bankokkal, és erős a cég alkupozíciója, úgy gyakrabban élnek a lokális megoldás lehetőségeivel. Ilyenkor az egyes leányvállalatok szabad kezet kapnak, és helyben intézhetik a befektetési ügyleteket. Így nem kell sem az átváltással bajlódni, sem pedig – magas költségek árán – egységes rendszert kiépíteni.

A másik lehetőség, hogy a cég központjában létrehoznak egy úgynevezett cash-poolt. A készpénztöbbletet a leányvállalatok ide küldik, és így a központi Treasury már egy nagyságrendekkel nagyobb összeggel tud játszani. Ez egyrészt növeli a cég alkupozícióját a bankokkal szemben, másrészt a nagyobb összeg miatt korrekt diverzifikációt lehet végrehajtani, ami csökkenti a kockázatot. A cash-poolhoz tudnak fordulni a leányvállalatok akkor is, ha a likviditáshoz készpénzre van szükségük – így elkerülhető a külső hitel felvétele, ami szintén jelentős spórolás.

Néhány multi létrehozott belső kvázi-bankot, amelybe a cash-poolt is integrálták. Ezeknek a belső bankoknak sokrétű a szerepük, hiszen többféle céllal hitelt nyújtanak a leányvállalatoknak, beruházásokat is támogatnak, vagy éppen követeléseket faktorálnak.

A Treasury eszköztára

Elsősorban származékos határidős ügyletek jöhetnek szóba – ha tőzsdén kívüli, akkor forwardról, a tőzsdén pedig futures-ről beszélünk. Futures ügylet esetében nincs konkrét lejárati nap, így akkor érdemes ezt választani, ha a készpénztöbblet tartósan fennáll. Az ügyletek általában értékpapírra vonatkoznak, az áru nem jellemző. Sokszor az árfolyamra is megéri spekulálni (FX), mert ezzel gyors nyereséghez lehet jutni; ezt lehet kombinálni olyan termékkel, amely az árfolyamkockázatot minimalizálja (hedge). Olyan multik, ahol a pénzt egyetlen éjszakára, kockázat nélkül szeretnék fialtatni, általában átutalják egy olyan bankszámlára, amelyet magas kamatú országban vezetnek, például a Kajmán-szigeteken (overnight sweep).

Az üzemméret és a szakértelem

A két legfőbb kritérium, amely meghatározza a Treasury hatékonyságát, az, hogy mekkora maga a szervezet (illetve annak pénzmozgása), valamint hogy a Treasury munkatársak mennyire értik a dolgukat. Lehetőségeket mindig lehet találni a hatékonyság növelésére, de csak egy nagy tudású munkatárs képes ezeket feltérképezni. Ami fontos: erre a funkcióra a pénzügyi vezetésnek különös hangsúlyt kell fektetni, ha sikeres szeretne lenni.

– Peti –

Reklámok

2 thoughts on “Variációk Treasury-re

  1. Egyetértek a cikk írójával, amennyiben a Treasury fontosságát emeli ki. Ez valóban a vállalati pénzügy egy olyan fontos része , amin egy nagyobb cégnél igen sok múlhat. Ugyanakkor a Treasury funkciójában , céljában nem értek egyet. Egy komoly cégnél a Treasury feladata amellett, hogy biztosítja az operatív tevékenységekhez szükséges cash pool-t, az is, hogy minimalizálja a pénzügyi piacok (lásd. pl. árfolyam ingadozás) okozta kockázatokat. Azaz egy jó Treasury szakember nem az aki “komoly bevételt kalapozhat össze” a cégnek, hanem aki a veszteségeket kerüli el. Ezért is van az, hogy pl. a hedge vagy futures egy fontos része a tevékenységüknek. Hogy csak egy példát mondjak annak a cégnek akinek több millió euros kintlevősége van egyáltalán nem mindegy , hogy azt milyen árfolyamon fogja majd azt megkapni.

    Egyébként jók a blogon lévő cikkek, csak így tovább …
    P.

  2. Egyébként maga a treasury angolul kincstárat jelent, tehát ebből a szóból ered a fogalom maga.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s