Európa nem hagyja magát

Hozzászólás

A második világháború óta, de különösen az elmúlt 10-15 évben, bizonyos körökben a világ vezető politikusai, közgazdászai között szinte már dogmává vált: Európa hanyatlik, egyre jelentéktelenebbé válik, és mind társadalmilag, mind pedig gazdaságilag elveszíti súlyponti szerepét. Ehhez képest az Economist mai cikke egészen más képet mutat.

Nemrég publikálta az Eurostat a Q2 gazdasági adatokat, amelyekből látszik: A válság után megindult a talpra állás, és ha a görögök nem húznák annyira vissza a statisztikát, a teljes Európai Unió igen szép teljesítménnyel büszkélkedhetne. Az autógyártásba is kezd visszatérni az élet Németországban, ami az egyik legbiztosabb jele annak, hogy a dolgok visszatérnek a normális kerékvágásba.

Ne felejtsük el, hogy még két év sem telt el a Lehmann-csőd óta. Az 1929-es válság után az első bíztató adatok csak ’33-ban érkeztek, de az közel sem volt annyira pozitív, mint most: a németek 20 éve nem látott gazdasági növekedést produkálnak éppen. Ez felveti a kérdést: nem csak túlreagáltuk a gazdasági problémákat? Ha egy ember jobban megerőlteti magát annál, mint amennyire a fittsége engedné, izomláza lesz; néhány napig nehezére esik a mozgás, de azért nem kell mindjárt papot hívni hozzá. Vajon nem az történt-e a világgazdaságban is, hogy az országok többet költöttek szociális, háborús és egyéb kiadásokra, mint amennyit a termelékenységük engedett volna, és az elmúlt két évben emiatt „globális izomláz” gyötört?

A hurráoptimista német és összeurópai számok mellett az Economist írásából még egy dolgot ki lehet olvasni, ami számunkra fontos lehet: a cikkben bemutatott grafikonon Magyarország nem szerepel. Mivel az elmúlt egy-másfél hónapban elég sokat cikkezett rólunk a nemzetközi sajtó (egyesek gazdasági szabadságharcosként, mások csőd közeli országként bemutatva minket), ez talán valahol meglepő is. Talán egyszerűen arról van szó, hogy az Economist, mint független lap, a valós súlyunknak és kockázatunknak megfelelően kezel: egy átlagos középmezőnybeli ország vagyunk, ahol sem válság, sem kiugró növekedési adat nincs. Ez ebben az esetben valószínűleg jó jel.

 – Peti –

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s