Drága iskolakezdés

Hozzászólás

Magyarországon a közoktatás – nagyon helyesen – kötelező: 18 éves kor alatt mindenkinek iskolába kell járni, ennyi a tanköteles kor. A közoktatásban természetesen nincs tandíj, ám felmerülnek költségek, amelyek a szülőket terhelik. A költségek elvileg minimálisak, sőt az állam ezeket is átvállalja, ha a szülők nem tudják megfizetni. Elvileg. A gyakorlat persze teljesen más. Az alábbi összeállítást az alapján készítettem, hogy a 8 éves, idén harmadik osztályos öcsémmel kapcsolatban milyen költségeket viselnek édesanyámék.

Az iskola nem csak arra való, hogy a gyerkőcöt felvértezze a hasznos tudással, hanem arra is, hogy beillessze a társadalomba (ezért mondjuk, hogy az iskolának oktatási és nevelési funkciója van). Ez a beilleszkedés pedig jelentősen függhet attól is, hogy a szülők milyen mélyen tudnak belenyúlni a pénztárcájukba. A szakkörök, a nyelvoktatás, a sport vagy a szórakozás, szóval az olyan programok, ahol a gyerekek együtt lehetnek, általában fizetősek. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a rongyos, kopott ruhában járó gyerekkel senki sem barátkozik.

Nézzük, hogy milyen kiadásokra kell számítani, amikor a gyerek iskolába megy! Iskolatáskát lehet olcsón is venni, de egy ideális, gyerekbarát, pihekönnyű, párnázott falú és pántú, fényvisszaverős táskát, amelyhez egy minimálisan felszerelt, kétrekeszes tolltartó, egy tornazsák és pénztárca is tartozik, nem lehet 15 ezer alatt kihozni. A tolltartót megtölteni azzal, ami kimaradt belőle, plusz megvenni a technika- és rajzórákhoz szükséges kellékeket még egyszer ugyanennyi. Tankönyvek a füzetekkel együtt is megvan vagy 20 ezer, bár itt könnyebbség, hogy ha három gyerek van legalább a családban, a könyvekért nem kell fizetni.

A drága tételek másik csoportja a ruha. A gyerek nő, a tavalyi cipő/nadrág/póló már nem jó rá. Az öcsém éves ruhaköltsége átlagosan kicsit haladja meg a 100 ezer forintot – a vásárlói kosárban középkategóriás termékek vannak. Ennek legalább harmada az iskolakezdési időszakban kerül megvásárlásra.

Rendszeres és eseti költségek. Öcséméknél az osztálypénz havi 1000 forint, ami talán rekord alacsony. Az iskolai étkeztetés 7 ezer havonta, úszás 3 ezer. BKV bérlet 3.850 forint. Ehhez jön még hozzá, hogy ezt-azt mindig pótolni kell (ceruza, körző, a gyerek által kirúgott ablak az osztályteremben), így átlag havi 1-2 ezer forintos plusz költséggel is kell számolni.

Sok iskola már szeptember végére osztálykirándulást szervez. Ennek nagy előnye, hogy az év elején segít a közösségépítésen, de drága. Egy 3-4 napos kirándulást nem igazán lehet megúszni 15 ezer alatt, kivéve, ha az iskola valahonnan támogatásra tud szert tenni. Szoktak lenni iskolai rendezvények is, ahol a költségek viselésébe szintén bevonják a szülőket.

Iskolakezdési támogatás. Ha a szülők dolgoznak, és a munkáltató nyújt béren kívüli juttatásokat, akkor adható úgynevezett iskolakezdési támogatás. Ennek szabálya, hogy a munkáltató a munkavállalója részére a tanév első napját megelőző és követő 60 napon belül, a minimálbér 30 százalékát meg nem haladó mértékben utalja a 22 ezer 50 forintos összeget. Ez 2010-ig adómentes juttatás volt, de idén már 25 százalékos adót kell utána fizetni. Munkanélküli, vagy rosszul fizető, kicsit sem gáláns munkáltatónál dolgozó szülőknél ez persze szóba sem jön, tehát ez a támogatási forma nem (sem) azokról szól, akik igazán rászorulnának. Néhány önkormányzat is ad támogatást az iskolakezdéskor, de ez is a zömében gazdag, és nem a hátrányos helyzetű településekre jellemző.

Összességében úgy tűnik, a szeptembert nehéz kihúzni 50 ezer forint alatt iskolás gyerekenként – határ pedig a csillagos ég. Egy szülő fizetése a KSH szerint 135 ezer forint átlagosan – ugyanakkor a gyerekek jelentős része sajnos olyan családban nő föl, ahol vagy csak az egyik, vagy egyik szülő sem dolgozik. Hogy is lesz itt akkor esélyegyenlőség meg integrált társadalom?

– Peti –

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s