Kérdések és válaszok álláskeresőknek

Hozzászólás

Az álláskeresők gyakran fordulnak hozzánk olyan kérdésekkel, amelyek elsősorban a munkaerő-közvetítési folyamatra, illetve a közvetítő cégek és a munkaadók közti viszonyra vonatkoznak. Remélem, hogy az alábbi összefoglaló segíteni fogja a tájékozódást. További felmerülő kérdéseket el lehet küldeni a financialresources@kellyservices.hu címre.

Mennyibe kerül az állásközvetítés?

A jelentkezőknek ingyen van, amit különböző szabályok garantálnak. Ez azt is jelenti, hogy a Kelly Services semmilyen jogcímen nem szed díjat az álláskeresőktől. A közvetítők bevétele kizárólag a munkaadóktól származik.

Hogyan tudok jelentkezni a Kelly Services-hez?

A honlapon (www.kellyservices.hu) keresztül ki kell választani egy megfelelőnek tűnő állást, és online jelentkezni egy önéletrajz, illetve az ott található adatlap kitöltésével.

Milyen önéletrajzot használjak?

A legjobb angol nyelvű, MS Word formátumú önéletrajzot használni. Pályakezdőkhöz tapasztalatunk szerint az amerikai típusú önéletrajz illik leginkább. Tapasztalt jelentkezőknek a Europass típusú önéletrajzot tudjuk ajánlani. A helyesírásra figyeljünk.

Hogyan jelöljem a nyelvi készségeimet?

Érdemes az európai szintezést használni (A1-től C2-ig terjedő skála), és megbontani írásbeli és szóbeli készségre a nyelvtudást. A valós szintet érdemes megjelölni az önéletrajzban, nem a nyelvvizsga fokát.

Mi történik a jelentkezésemmel?

Amennyiben a pozíció leírásában megfogalmazott elvárásoknak megfelel a jelentkező, a Kelly Services munkatársa behívja egy első körös interjúra. Aki egyáltalán nem felel meg, az automatikus elutasítást kap, de az önéletrajza megmarad az adatbázisban. Így a későbbiekben is van esélye pályázni más állásra – ehhez azt javasoljuk, hogy nézze folyamatosan a honlapot, és jelentkezzen.

Mit kell magammal vinni az állásinterjúra?

Minden jelentkezőtől kérünk referenciát: 2 korábbi felettes nevét és elérhetőségét kell megadni. Ezen kívül el szoktuk kérni a legmagasabb iskolai végzettséget igazoló okiratot is (ezt természetesen visszaadjuk).

Milyen a Kelly Services-nél egy állásinterjú?

Az interjú célja dönteni az álláskereső alkalmasságáról, illetve arról, hogy az adott állás a legmegfelelőbb választás-e a jelentkező számára. Az interjún a személyes, szakmai és nyelvi kompetenciák felmérése történik. Amennyiben a pozícióra jelentkezés valamilyen teszt megírásához kötött, ez is a Kelly irodájában zajlik. Az interjú arra is szolgál, hogy a jelentkező részletes tájékoztatást kaphasson a cégről, az állásról, és a jelentkezési folyamat további lépéseiről.

Mennyibe kerül az alkalmazásom a munkaadónak, ha felvesz?

A munkaerő-közvetítő díja az éves bruttó bérnek egy bizonyos százalékát jelenti, amely általában a munkavállaló első munkanapját követően fizetendő. Ez a százalék nagyon sok szemponttól függ, de többnyire 18 és 25 között mozog.

Munkaerő-kölcsönzés keretében szeretnének foglalkoztatni. Ez mit jelent?

Azt, hogy hivatalosan Kelly Services alkalmazott lesz, a Kelly-től kapja a fizetését, de a munkát a tényleges foglalkoztató adja. Tehát a Kelly tulajdonképpen az adminisztrációért felelős. Néhány apró kivételtől eltekintve ez a foglalkoztatási forma ugyanaz a munkavállaló szempontjából, mint a hagyományos munkaviszony.

És ez mennyibe kerül a munkaadó számára?

Ebben az esetben a munkaerő-kölcsönző előre kifizeti a munkavállaló bérét és a járulékokat, és ezeket egy összegben, a szolgáltatási díjjal együtt számlázza ki a kölcsönbevevő cégnek.

Van olyan foglalkoztatási konstrukció, ahol a munkavállaló béréből vonnak le a közvetítésért vagy kölcsönzésért?

Nincs, ez kizárólag a diákszövetkezetek gyakorlata.

– Peti –

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s