Bréking – Jön az egykulcsos

2 hozzászólás

“Szabad fogadni erre, hogy Magyarországon egy ilyen adórendszer lesz januártól” – fogalmazott Orbán Viktor kedd este az MTV-n, amikor a műsorvezető az egykulcsos adó bevezetéséről kérdezte. Úgy tűnik, ezzel véget ért a találgatások korszaka arról, hogy lesz-e, és ha igen, mikor.

Ez azonban újabb kérdéseket vet fel, arról ugyanis keveset tudunk, hogy mi lesz az adóalap. Valószínűnek tűnik, hogy a szuperbruttó még jövőre megmarad, bár az utóbbi időben történt egy-két olyan bejelentés, ami cáfolta a várakozásokat.

Talán még fontosabb kérdés, hogy mi lesz az adójóváírással, ennek eltörlése ugyanis azt jelentené, hogy az alacsony keresetűek nettó bére csökkenne. Egy kis számolás után kiderül, hogy amennyiben az adójóváírás eltörlésével, és 16 százalékos adókulccsal számolunk, amelynél az adóalap a bruttó bér, a határ bruttó 225,000 forint. Ez alatt a változás hátrányosan érinthetné a munkajövedelemmel rendelkezőket, emiatt szükség lenne egyéb kompenzációra.

“Közép-Európa, aztán majd később egész Európa legversenyképesebb gazdasági rendszerét szeretném Magyarországon látni. (…) Ehhez nem passzol a megszorítás” – mondta Orbán Viktor a már idézett interjúban. E logikát követve szükséges lenne eltörölni az adójóváírást és a kedvezményeket, a szociális szempontokat pedig az adórendszeren kívül érvényesíteni.

A költségvetésnek legkésőbb novemberben el kell készülnie, akkor úgyis kiderül az igazság.

– Peti –

Reklámok

2 thoughts on “Bréking – Jön az egykulcsos

  1. Várjuk és reméljük, hogy a Fidesz beváltja az ígéreteit.
    Sajnos az elszámoltatás lassan halad. Reméljük az adórendszer reformja nem ilyen tempóban fog megvalósulni.

  2. Az adórendszer reformja csak a termelés növekedésével összhangban képzelhető el, amint arra a HVG tegnapi cikke is rávilágít (http://bit.ly/ale5ox). Az, hogy 2011-től már egykulcsos adóval számolhatunk, egy politikai döntés – ugyanakkor a többi módosító elem esetében (adójóváírás, adóalap, családi kedvezmény) figyelembe kell venni azt is, hogy a növekedés tudja-e pótolni az adókönnyítéssel keletkező költségvetési lyukat. Tehát minél előbb ér célt a gazdaságélénkítő csomag, annál előbb lehet az adócsökkentés összes lépését keresztül vinni – addig azonban felelőtlenség lenne.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s