A munkaerőpiac mélyebb megértése Nobel-díjat ér

Hozzászólás

Forrás: MTI

Két amerikai tudós, Peter Diamond és Dale Mortensen, és a Cipruson született brit Christopher Piassarides kapta megosztva az idei közgazdaságtani Nobel-díjat – jelentették be hétfőn Stockholmban, a Svéd Királyi Tudományos Akadémián.

Azt már korábban is tudtuk, hogy a munkanélküliség oka nem csupán az, hogy kevesebb az állás, mint a munkát vállalni szándékozó álláskereső. A két szereplő egymásra találását nagyon sok körülmény befolyásolja, a szakmai elvárásoktól a regionális elhelyezkedésig. Ezt nevezzük strukturális munkanélküliségnek. “A piac működéséről alkotott klasszikus felfogás szerint az eladók és a vásárlók azonnal, ráfordítás nélkül egymásra találnak és rendelkeznek minden fontos információval. A valóságban viszont ez nem így történik” – indokolta döntését a Bizottság.

A díjazottak modellje, a Diamond-Mortensen-Pissarides-féle keresési modell (DMP-modell) hozzásegített annak megértéshez, hogy miként hat a politika – és benne a munkanélküli-ellátás rendszere – a munkanélküliségre, a betöltetlen állások számára és a fizetések nagyságára. A díjazott tudósok elméletét a munkaerőpiacon kívül számos már területen is alkalmazni lehet, támpontot nyújt például az ingatlanpiac és a pénzpiacok működésének értő elemzéséhez – áll az indoklásban.

Peter Diamond 1940-ben született New Yorkban, jelenleg a Massachusetts Institute of Technology (MIT) amerikai  kutatóegyetem professzora. Dale Mortensen 1939-ben született az Oregon állambeli Enterprise-ban, és az Illinois állambeli Evanstone-ben működő Northwestern egyetemen dolgozik. Christopher Pissarides 1948-ban született a ciprusi Nicosiában, jelenleg a London School of Economics and Political Science professzora.

– Peti –

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s