A lélektani 200 forint alatt a svájci frank

1 hozzászólás

Az elmúlt héten az ország majd minden háztartását valamilyen módon érintő esemény következett be, a svájci frank 200 forint alá süllyedt. A hurrá hangulatra azonban egyelőre még senkit sem bíztatnék. S hogy miért nem? Azt hogy ezt megértsük, először tisztázzuk, hogyan is jutottunk el idáig.

Hagyjuk figyelmen kívül egy pillanatra a forint és a svájci frank árfolyamát meghatározó ezernyi nemzetközi befolyásoló tényezőt és tekintsük tisztán a két devizanemnek, a forintnak és a franknak a piacát, vagyis a kereslet-kínálatot. Svájciak jönnek hozzánk, mi magyarok megyünk Svájcba, illetve a két ország között áruforgalom is zajlik – mindezeknek van némi keresleti-kínálati eredője, de ez nem lényeges, sokkal fontosabb kapocs a két devizanem között, hogy magyar magánszemélyek nagy tömegben svájci frankban adósodtak el. Hogy néz ki egy ilyen ügylet?

Amikor a sarki hentes svájci frank alapú hitelt vesz fel gyermeke új lakására, valójában forintban kapja meg az igényelt összeget. Egyszerűsítsük le a történetet! A magyar bank svájci frankot kért kölcsön egy másik banktól, amit hentes bácsi igényeinek megfelelően forintra vált, úgy hitelezi ki. Azaz a hitel folyósításakor svájci frankért forintot vesz, a forint iránt van kereslete, a svájci frankot eladja, minden ilyen ügylet gyengíti a frankot. Mi történik később, amikor hentes bácsi törleszt? Forintban fizet a banknak, amely a forintból svájci frankot vesz, amit visszaad a neki frankot kölcsönző banknak, vagyis ekkor a frank iránt nőt a kereslet.

Jött a fordulópont

A svájci frank hitelek nagyon kedvezőek voltak, ameddig a frankhitelezés terjedt. Nem pusztán az alacsonyabb kamatnak örülhetett hentes bácsi, de a fűszeres, a zöldséges és suszter polgártársak mérhetetlen hiteligénye miatt a frank eközben még gyengült is, vagyis a törlesztőrészletek egyre kedvezőbbé váltak. Amint már nem az új hitel folyósítás, hanem a visszafizetés került túlsúlyba, a svájci frank alapú hitelek elszámolásának egyenlege már azt jelezte, hogy nagyobb az igény a frank vételére, ami erősíteni kezdte a frankot.

Erre jött a magyarkormány és egy huszárvágással megkívánta oldani mindenki problémáját és beszüntették a svájci frank alapú hitelezést a lakossági piacon  ezzel a szakadék szélén tántorgókat elegánsan bele is lökték abba. A mérleg már nagyon a törlesztés felé billent, ami folyamatosan erős svájci frank keresletet generál és erre még jött az is hogy újabb hitelfelvételre már nincs lehetőség ami ezt kiegyenlíthetné. Kedvező esetben persze a svájci frank gyengülhetne is egyéb nemzetközi okoknál fogva, vagy éppen Magyarországon a kieső lakossági hitelfelvételt ellensúlyozhatná a vállalati szektor hitelfelvétele, de egyik hatás sem érvényesül.
A nemzetközi piacok azért nem tudnak ellensúlyt képezni, mert más országokban is voltak svájci frank hitelek, és ahol éppen adminisztratív szabályozás nem is tiltja a svájci frank hitelek folyósítását, illetve felvételét, a válság miatt ott is visszaszorult a hitelfelvételi kedv. Nem képez ellensúlyt a magyar vállalati szektor sem, a bankok szinte egyáltalán nem hitelezik már svájci frankban a kkv-ket. Általában nem nagyon hitelezik a kkv-ket, de amelyiket mégis, azokat is óva intik a kockázatos svájci frank alapú hiteltől.

De akkor mégis hogyan erősödhet a forint?

A válasz többek között a euró – svájci frank árfolyamában keresendő. Mivel a frank a nyári hónapok végén soha nem látott magasságokban járt az euró-val szemben is, köszönhetően az euróba vetett bizalom megingásának, amely többek között a katasztrofális görög pénzügyi helyzetéből fakadt. A svájci frank euró árfolyam 1.28-ig esett. Mivel a forint euró követő (az euró árfolyama nagyban befolyásolja a forint más devizákhoz való viszonyulását) a svájci frank – forint árfolyam az egekbe szökött. A görög helyzet stabilzálódásával egyidejűleg a befektetői hangulat is javulni kezdett, vagyis azok a befektetők akik eddig sündisznóállást fölvéve frankba menekítették tőkéjük egy részét, most a befektetések irányába mozdultak. Ezt igazolják az Európai Bizottság által közétett mutatószámok is. A piaci várakozásokra rácáfolva javult az üzleti hangulat az euróövezetben októberben. A közölt mutató szerint 104,1 pontra javult a szeptemberi 103,2-es érték után. Ez az elmúlt közel három év legmagasabb értékének számít.

Mi várható? Marad a javuló tendencia, és csökkennek a részletek? Sajnos NEM

Hiszen azok az adósok, akik a svájci frank hitelek betiltása előtt 195 forintos árfolyamon léptek be az adósok táborába, ők megtapasztalva a 225 forintos árfolyamot, hanyatt-homlok szabadulnak meg majd deviza alapú hiteleiktől, és váltják azt át tisztességes „stabil” magyar forintra. Ez azonban ismételten egy keresletnövekedést generál, amely a svájci frankot ismét az erősödés pályájára röpíti, amely ha nem is tartósan de ismételten 210 forint körüli árfolyamot sejtet.

Szóval a svájci hullámvasútnak még mindig nincs vége, de mindenkit kitartásra buzdítok, hiszen az euróövezeti gazdasági nagyhatalmak fellendülése megindult, amely az euró erősödését prognosztizálják, amely pedig hosszútávon 175 forint körül stabilizálhatja a svájci frank árfolyamát.

 

Gézu

 

Reklámok

One thought on “A lélektani 200 forint alatt a svájci frank

  1. Biztosan ez is a galád Orbán-kormány hibája.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s