Médiatörvény pro és kontra

Hozzászólás

Az elmúlt 1 hónapban, rengeteg találgatás látott napvilágot arról, hogy milyen hatása lesz az új médiatörvénynek az audio-, audiovizuális-, elektronikus-, illetve nyomtatot sajtóra.

(Igaz, hogy nem ez blogunk fő profilja, de az elmúlt hetek sajtóvisszhangjai után, talán érdemes rászánni egy bejegyzést)

A füst felszállt, a törvényt elfogadták, Köztársasági elnök aláírta, hatályba lépett, de a köd maradt. Latolgassuk egy kicsit a lehetőségeket, mit várhatunk a törvénytől a gyakorlatban, amely ellen már több Nyugat-Európai ország, és maga az EU is ágál.(na persze őket sem kell félteni)

Az új törvény rengeteg módosítást tartalmaz, a teljesség igénye nélkül lássuk a legsarkalatosabb pontokat.

A reklámok szabályozásával azt hiszem, nem veszthetünk, csak és kizárólag nyerhetünk, elég csak azzal az egyszerű példával előrukkolnom, hogy hajnal egykor a tévé előtt megszunnyadva egyikünk sem szeret egy ordító prosztata, vagy hüvelygomba problémákat kezelő készítmény reklámjára ébredni, a legédesebb álmából. Tehát azzal, hogy a reklámok hangereje nem haladhatja meg a környező műsorok hangerejét, mindannyian jobban alszunk majd.

Azzal is egyet tudok érteni, hogy a műsorok közti, és műsorokban lévő reklámok mennyiséget redukálni kell, mert lassan több reklámot nézünk, mint minőségi tartalommal megtöltött tévéprogramot. (mondjuk, ez szinte biztos)

Azzal is teljesen egyet lehet érteni, hogy a tévécsatornák által sugárzott eredetileg nem magyar nyelven készült filmek, sorozatok legalább 25%-át eredeti nyelven feliratosan is elérhetővé kell tenni. Ez elég jól működő dolog a skandináv országokban, részben ennek is köszönhetően az emberek több mint 80%-a megfelelő szinten beszél angolul.

Azt viszont már igen-igen aggályos, hogy a kereskedelmi szolgáltatók hírműsoraiban maximalizálni kívánják a bűnügyi cselekmények arányát (20%).(Attól hogy nem tudunk róla, nem azt jelenti, hogy az meg sem történt). Ez nem csak azért veszélyes, mert nem ad időben tájékoztatást a média az embereknek, és ezáltal sérül alkotmányos alapjoguk, hanem azért is problémás, mert nehéz lesz eldönteni, hogy ha egy politikus követ el törvénysértést, az most bűnügyi, vagy politikai kategória, ezáltal a médiahatóságnak máris feladatot adva, hogy a rögtön ítélő bíróság értelmezése szerint kell e bírságot fizetnie,  a hírt közzé tevő médiának, az arányok megsértése miatt. Elég csak az elmúlt évek ilyen jellegű eseményeit felidézni. Amikor Lengyel Zoltán Fideszes képviselő jogosítvány nélküli vezetés miatt tettlegességig fajuló összetűzésbe keveredett a rendőrséggel, az bűnügyi, vagy politikai kategória? Amikor Zuschlag János MSZP-s képviselőt elítélték a közpénzek sikkasztásáért, az politikai vagy bűnügyi kategória? És ezt a gondolatmenetet még sokáig folytathatnánk az elmúlt évek korrupciós ügyivel.

Az is különösnek tűnik, hogy a közmédiumok hírszerkesztését az MTI veszi át, amelynek finanszírozását  a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap forrásaiból támogatják, melynek kezelője a médiatanács, a vezérigazgatója feletti munkáltatói jogkört, ideértve a kinevezését, a médiatanács elnöke gyakorolja.

Nem is beszélve arról, hogy a médiatanács tagjai között, csak és kizárólag kormánypárti delegáltak lesznek/vannak jelen. Ezáltal teret engedve azoknak a vélt vagy valós spekulációknak, hogy az ellenzéki oldalhoz kötődő médiumok ellehetetlenítése is feladata lehet a médiatanácsnak. Ne felejtsük már el, hogy elvileg demokráciában élünk! És hogy igenis, a másik oldalt is meg kell hallgatni! Azt is, aki áprilisban nem a jelenlegi kormánypártokra adta le szavazatát, még akkor is, ha mindannyian tudjuk, hogy mindig az erősebb kutya… . Mert bizonyára a médiatanács egy nagyon jól működő, a demokratikus alapelveket mindvégig maga előtt tartó szakmai szervezet lesz, de nem elég becsületesnek lenni, annak is kell látszani.

Ha nem vesszük figyelembe a másik oldalt, akkor ez minden csak nem demokrácia, és ebben az esetben a kormány, csak a többségnyi magyarok kormánya, és nem minden magyaré.

Gézu

„Ezen a blog-on kifejezésre jutó nézetek csakis az enyémek, és nem feltétlenül tükrözik munkaadóm álláspontját.”

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s