Nagy pénz, nagy foci, kis pénz, kis foci…, de jön a pénzügyi fair play

Hozzászólás

Régóta hallani, hogy az Európai labdarúgás finanszírozásával nincs minden rendben. Az Európai élklubok olymértékű eladósodottsággal bírnak, amely több mint Magyarország idei államháztartási hiánycélja. A tíz legeladósodottabb klub több mint 5,5 milliárd euró adóságot halmozott fel idáig. Hogy lehet, hogy ez az üzleti modell, mégis talpon tud maradni, ekkora pénzügyi hiány mellett?

A Real Madrid éves bevétele megközelítőleg 500 millió dollár, ennek ellenére a klub mégis évről évre veszteségesen működik. A veszteséget részben az óriási mértékű transzferdíjak okozzák, emlékezzünk csak vissza, amikor 2009-ben néhány hét leforgása alatt elköltöttek több mint 200 misit, 123-at C. Ronaldoért 86-ot pedig Kakáért csengettek ki. Nem is beszélve arról, hogy az élklubok körülbelül bevételeik átlagosan 80%-át fordítják bérkifizetésre (pl:  Leonel Messi éves bére 10 millió euró + bónusz). Elrettentő példa talán a 2009-es év, amikor a Valencia és az Atletico Madrid is (és még sorolhatnám) többet költött a fizetésekre, mint amennyi bevételük valójában volt. Természetesen mindent hitelből!

Az élcsapatoknak mindig lesznek hitelezőik, a futball jó üzlet, tudják ezt a bankok és a politikai elit is. Azonban, mit sem ér egy klub, ha nincs a média középpontjában, ezzel tisztában vannak az élcsapatok vezetői is, tehát nekik az életbennmaradást, a média és a minél nagyobb sztárok biztosítják, még akkor is, ha kifizetett óriási mértékű transzferdíjakkal és fizetésekkel a még nagyobb eladósodottság irányába lépnek. A politika pedig támogatja, őket hiszen, nem egyszer előfordult, hogy egy klub a tulajdonába tartozó ingatlant, a városnak adta el messze áron fölül. Ezek természetesen csak azért vannak, hogy kozmetikázzák a számaikat. De vigyázni kell, mert előbb utóbb ez a lufi is kipukkad (további lufikról lentebb még olvashat) és akkor viszlát Barca, viszlát Real.

Ezért szeretne most (ez a huszonnegyedik óra) az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) egy olyan szabályt bevezetni, amely a pénzügyi stabilitást is szemelőt tartja, hiszen az európai labdarúgás is könnyen a gazdasági válság áldozatává válhat, jelentette be kedden Michel Platini az UEFA elnöke. A szabály lényege az, hogy a klubok egy évben csak annyit költsenek, amennyi bevételük keletkezik. A szabályt fokozatosan vezetnék be három év alatt, és azok a klubok, akik nem tesznek eleget az UEFA előírásainak, kitilthatóak lesznek az európai kupaporondról. Azt, hogy ezt hogyan fogják tudni betartani a klubok, jó kérdés, talán a fizetési- és transzferplafon bevezetése segíthetne a futballkluboknak, hiszen ez a tengerentúlon már jól működő dolog.

Gézu

„Ezen a blog-on kifejezésre jutó nézetek csakis az enyémek, és nem feltétlenül tükrözik munkaadóm álláspontját.”

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s