Nyugdíjreform ismét

Hozzászólás

Az utóbbi időben nagy volt a hallgatás nyugdíjügyben. Már majdnem két hete kiderült, hogy a magánnyugdíjpénztári tagok mindössze 3 százaléka marad, a többiek visszatérnek az állami rendszerbe. Ezzel azonban nincs vége a nyugdíj körüli hajcihőnek, sőt most kezdődik csak igazán!

A következő dátum 2011. február 28 – eddig kell ugyanis nyilatkoznia az eddigi tagok 97 százalékának, hogy mihez kezd a reálhozammal, amelynek mértékéről a mai napig sem tudunk semmit. A blog korábbi bejegyzései próbáltak ehhez támpontot adni, de valójában mi is sötétben tapogatóztunk. Hogy mégis legyen miből kiindulni, megkérdeztük a blog olvasóit. A kérdőívünkre 182 válasz érkezett, amit mindenkinek nagyon köszönünk, aki vette a fáradságot.

Hányan maradtak?

A kérdőív alapján az derült ki, hogy olvasóink körében felülreprezentáltak a maradók: 4,5 százalék gondolta úgy, hogy neki a magánnyugdíjpénztár való. A maradók fele az Aegon tagja. Érdekességként megemlítendő, hogy a maradók fele viszont úgy gondolja, hogy a reálhozama „épphogy pozitív” lesz, tehát annak ellenére maradnak, hogy valójában nem elégedettek a szolgáltató teljesítményével. Ennek vagy az lehet a magyarázata, hogy az államot még ennél is rosszabbnak gondolják, vagy csak simán nincsenek tisztában az egész rendszerrel. A maradók mintája egyébként olyan kicsi, hogy statisztikailag csak nehezen értelmezhető. Leginkább azok maradtak, akik régóta fizetnek nyugdíjat – az átlag 2000 óta.

Milyen reálhozamot várunk?

Ez a visszatérők számára fontos igazán, hiszen ők rendelkezhetnek erről az összegről. Erre a kérdésre az alábbi eredményt kaptuk:

Ebből számunkra az derül ki, hogy mindenki szentül hisz a nyugdíjpénztárában, annak ellenére, hogy a kimutatások szerint 50 százalék fölött lesz a negatív reálhozamosok aránya. Azt is le tudjuk vonni következtetésként, hogy sokan a kényszer hatására léptek vissza, hiszen ha úgy gondolják, a magánnyugdíjpénztár jól gazdálkodott, feltételezhető, hogy maradtak volna más körülmények között.

Milyen az egyes nyugdíjpénztárak megítélése?

Itt érdemes összesíteni a maradókat és a visszalépőket, és megvizsgálni, hogy az egyes pénztárak tagjai milyen hozamot várnak. Nézzük is a legelején azokat, akik megfelelő reálhozamot vizionálnak:

Összehasonlításképpen: teljesen mások az arányok a negatív várakozások esetén; itt 40 százalékban AXA tagok vannak. Érdekes lesz, ha kiderül, főleg mert én is innen lépek vissza az államihoz…

Az Axát kivéve a nagy pénztárak megítélésének aránya egymáshoz képest is vegyes, ami kicsit meglepő, hiszen az eddigi marketingjük is egy kaptafára ment. Az OTP-ről különösen kevesen feltételezik, hogy negatív hozamot produkálna, és sokan bíznak benne. Az év elején mindenkinek kiküldték ezek a pénztárak a leveleket a magas névleges hozammal, amit valószínűleg sokan össze is kevertek a reálhozammal.

Mit lesz a reálhozammal?

Ennél a kérdésnél azok válaszait tudjuk alapul venni, akik úgy gondolják, hogy lesz legalább minimális reálhozamuk, és visszalépnek az államhoz.

Azt látjuk, hogy a legtöbb visszatérő egyszerűen zsebre vágja a reálhozamot (már ha lesz), és elkölti. Ferrarit nyilván senki sem fog belőle venni, de arra jó lehet, hogy 1-2 havi svájci frank törlesztő részletet fedezni lehessen belőle. Szintén jelentős azok aránya, akik a válaszadás pillanatában még nem döntötték el; nekik üzenjük, hogy lassan el kellene, mert hiába nem ismerjük még az összeget, a határidő február vége. Az állami nyugdíjpénztárba ugyan nem sokan szeretnék berakni, de meglepően egyéb befektetést sem sokan jelöltek meg – úgy látszik, a takarékoskodás nem igazán jellemző még a magyar lakosságra.

Jelentkezünk ismét, amint kiderülnek a reálhozamok

– Peti –

„Ezen a blog-on kifejezésre jutó nézetek csakis az enyémek, és nem feltétlenül tükrözik munkaadóm álláspontját.”

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s