Széll Kálmán – tudjunk meg többet egy sikeres pénzügyminiszterről!

2 hozzászólás

A dualizmus korának pénzügyminiszteréről, Széll Kálmánról nevezte el új gazdasági reformprogramját a Kormány. A választás szimbolikus, hiszen Széll egy zűrzavaros, gazdaságilag is nehéz időszak után vette át az ország pénzügyeinek irányítását, és időnként a kormányfővel szemben is keresztülvitte akaratát, bár egy történész szerint későbbi miniszterelnöki éveit csak a Széll-csend korszakaként emlegették. A Moszkva tér visszanevezése miatt is úgy tűnik, hogy a volt pénzügyminiszter 2011-ben visszavonhatatlanul bekerül a köztudatba, ezért emlékezik meg tevékenységéről a KFR blog is.

Széll Kálmán karrierjét azzal kezdte, hogy jó társaságba keveredett. Feleségül vette Vörösmarty Mihály lányát, akinek gyámja Deák Ferenc volt. Így ha vér szerint nem is (bár történészek szerint ez nem is olyan biztos), a családban kialakult hagyomány alapján azonban mégis Deák Ferencet tekinthette apósának. Személyes képességei mellett így minden bizonnyal a Deákhoz fűződő kapcsolata is segítette a kiegyezéskor mindössze 23 éves Széll Kálmán karrierjét, akit 1867-ben képviselővé választottak a szentgotthárdi kerületben, majd az országgyűlés egyik jegyzője lett.

Bár eredetileg jogi végzettséggel rendelkezett, Széll 1871-től kezdve a pénzügyi bizottság előadója volt. Gróf Andrássy Gyula miniszterelnök már ebben az évben felajánlotta neki az igazságügy-miniszteri posztot, de nem fogadta el, ugyanis kimondottan a pénzügyi-gazdasági ügyek foglalkoztatták. Ehhez a területhez különlegesen jó tehetsége volt.

Szigorú lépések

Megrendítő válság érte 1873-ban a Monarchiát. Ekkor Széll Kálmán lett az előadója a költségvetés szanálására kirendelt úgynevezett 21-es bizottságnak. Széll a pénzügyi bizottság többségével szemben támogatta Ghyczy Kálmán pénzügyminiszter adóemelési terveit, amelyek 13 millió akkori forinttal csökkentették a költségvetés hiányát. A pénzügyminiszteri posztot 1875-ben, az úgynevezett fúzió, vagyis a Deák-párt és a gróf Tisza Kálmán által vezetett mérsékelt ellenzék egyesülése után vette át; gyakorlatilag vita nélkül.

Az új kormány megalakulásakor Széll a parlamentben arról beszélt, hogy a kabinet adóemelés nélkül, mindenekelőtt megtakarításokkal igyekszik rendbe tenni a pénzügyeket. Széll ugyanakkor már tudta, hogy elkerülhetetlen lesz az adóemelés, mert a Tisza által is elfogadott különadók – mint például a fegyveradó, biliárdadó, vadászati adó – nem elegendőek. Annyit azonban megígért Tiszának – és ezt be is tartotta –, hogy a választásokig nem áll elő az új jövedelemadóval. Ugyanakkor nem támogatta (mert elképzelhetetlennek tartotta) a független magyar jegybank ötletét, így az végül nem is valósult meg.

Pénzügyminiszterként Széll Kálmán egyik legnagyobb eredménye volt, hogy megteremtette a lehetőségét a magyar költségvetés külső finanszírozásának. Ez volt az úgynevezett 6 százalékos aranyjáradék, ami magas kamatlábnak számított, mégis hasznos volt. Széll 63 millió forint hiánnyal vette át az államháztartást, amit három évvel később 23 milliós deficittel adta át utódjának, és ez is finanszírozható lett volna, ha adó- és vámügyekben sikerül jobb pozíciókat kiharcolni Ausztriával szemben.

Karrierváltozások

A Monarchia 1978-ban megszállta Boszniát. Emiatt elszaladtak a katonai kiadások, és a hadvezetés újra és újra több tízmilliós követelésekkel állt elő. Kiderült ráadásul, hogy a katonai kormányzat nemcsak a költségeket becsülte alul, de még a csapatok valós létszámát is elhallgatta. (Vegyük észre a párhuzamot a Monarchia XIX. századi és az USA XXI. századi katonai és pénzügyi lépései között!) Széll Kálmán ennek hatására a lemondás mellett döntött.

Lemondása után két jelentős bankot irányított, ő alapította a Magyar Jelzálog Hitelbankot. Közben megtartotta képviselői mandátumát is. Híve volt a modern mezőgazdaságnak, saját birtokait mintagazdasággá alakította. Ferenc József császár és király 1883-ban a belső titkos tanácsosi méltóságot adományozta neki. Az egyre jobban elmélyülő gazdasági válság idején, 1897 végén tért vissza aktívan a politikai életbe, amikor az ellenzéki obstrukció (a törvényhozás akadályozása) már kormányozhatatlanná tette az országot. A Bánffy-kormány bukása után 1899-ben a király Széllt bízta meg kormányalakítással (emellett a belügyminiszteri tisztséget is betöltötte).

Széll-csendes időszak

Széll miniszterelnökségének kezdetén paktumot írt alá az ellenzékkel, amivel ismét kormányozhatóvá tette az országot, és sikerült előrelépést elérni az osztrákokkal folytatott gazdasági tárgyalásokon is. Bár az 1901-es választáson a Szabadelvű Párt nagy győzelmet aratott, 1903-tól ismét ellenzéki obstrukció akadályozta a munkát, május 1-jéig nem sikerült a költségvetést sem elfogadni, így Széll lemondott. Ugyanakkor nem értett egyet Tisza Istvánnal, aki erélyes fellépést javasolt, így Széll az 1904. novemberi, úgynevezett zsebkendőszavazás miatt lemondott mandátumáról, és a pártból is kilépett.

Széll miniszterelnöksége 1899-1903 között tartott, amit a kortársak a Széll-csend időszakának nevezték, mert sikerült belpolitikai nyugalmat teremtenie – ellentétben például népszerűtlen elődjével, illetve utódjával, Bánffy Dezsővel és Khuen-Héderváry Károllyal. Bár a nyugalmas időszakot kellemesnek érezték a kortársak, Széll nem vezetett be szerkezeti reformokat, és keveset oldott meg a kor problémái közül, inkább csak kezelte őket. Így azok – nagy részben kompromisszumkészségének köszönhetően – nem mutatkoztak meg. Ilyen volt például a munkáskérdés és az agrárprobléma megoldatlansága, amelyek évekkel később törtek a felszínre és éleződtek ki.

(Origo.hu nyomán)

– Peti –

„Ezen a blogon kifejezésre jutó nézetek csakis az enyémek, és nem feltétlenül tükrözik munkaadóm álláspontját.”

Reklámok

2 thoughts on “Széll Kálmán – tudjunk meg többet egy sikeres pénzügyminiszterről!

  1. Jó lesz ha végre lecserélnek egy két utca nevet. Nem is értem, hogy miért van még Lenin utca és hasonlók egyes helyeken. Ilyen alapon az Oktogon is lehetne még Hitler Adolf, vagy Mussolini tér.

  2. Visszajelzés: Görög dráma és az új főhős « Kelly Financial Resources

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s