Görögország útelágazódása – még izgulunk

Hozzászólás

Ma az európai politikusok, mintegy utolsó esélyként összeülnek Brüsszelben, hogy eldöntsék, mi lesz Görögországgal, a görög euróval, satöbbi satöbbi. Holnap reggelre már okosabbak leszünk. Talán.

Miért írtam, hogy talán? Mert dönthetnek úgy is, hogy megpróbálkoznak valamilyen úttörő, kockázatos válságkezelési eljárással, gondolván azt, hogy a hagyományos módszerek eddig sem váltak be, legyünk hát innovatívak. Végül is lebeghet szemük előtt Magyarország elmúlt egy éves teljesítménye: a válságkezelésnek mi is egy olyan módját választottuk, amitől mindenki óvott, de nekünk végül bejött. Nos, ez egy elméleti felvetés, nem tartom túl valószínűnek, ismerve az átlag európai döntéshozó bátortalanságát.

Amit valószínűbbnek tartok, hogy egy újabb mentőcsomagról fognak szavazni, kemény(nek tűnő) feltételekkel. Nem hagyják csődbe menni Görögországot. A képlet egyszerű: a görög csőd a hitelezőknek (franciák, németek) lenne a legrosszabb, márpedig most éppen ők döntenek – fát meg remélhetőleg nem fognak maguk alatt vágni.

De persze az is lehetséges, hogy rosszul gondolom: kiszavazzák Görögországot az euróövezetből, és hagyják csődbe menni. Ennek a következményei beláthatatlanok, kivéve talán azt az apróságot, hogy Nigel Farage mond egy szép beszédet az Európai Parlamentben. Az legalább vicces lesz, a tőle elvárható módon.

Még egy szempontot ajánlanék az olvasó figyelmébe, ami talán kevésbé pragmatikus. Az Európai Unió alapja a szolidaritás. Ha most nem húzzuk ki Görögországot a katyvaszból, az alapjaiban rendíti meg a bizalmat, és az Unió lényegét veszi el. Így válik Görögország csődje az európai integráció csődjévé.

Várjuk a fejleményeket!

– Peti –

„Ezen a blogon kifejezésre jutó nézetek csakis az enyémek, és nem feltétlenül tükrözik munkaadóm álláspontját. A hozzászólásokat nem szerkesztjük, azok automatikusan megjelennek a bejegyzés alatt.”

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s