Meglepetések helyett

Hozzászólás

Vége az euróövezet állam- illetve kormányfők, valamint az európai intézményi vezetők csúcstalálkozójának. Semmi meglepetés, Görögország tartozását átütemezik, újraírják az európai stabilitási eszköz jog- és feladatkörét, és bevonják a magántőkét. Mind-mind olyan intézkedés, amelyek jelentős áldozattal járnak, de a kisebbik rosszat jelentik.

A fent felsorolt intézkedések azonban (csak) pénzügyi megterhelést jelentenek a tagállamoknak, azaz (csak) költségvetési tételt jelentenek – ha a számlát álló országok kormánya és ellenzéke képes egyetérteni, akkor nagyobb nehézségek nélkül lehet ezeket az intézkedéseket foganatosítani. Van a csomagnak azonban egy másik, fontosabb része, amely a gazdasági kormányzásról szól.

“14. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy 2012 végéig nemzeti költségvetési keretrendszereket vezessünk be a költségvetési keretekről szóló irányelvben előirányzott módon.” Ezzel gyakorlatilag elismerik, amit már régóta az összes szakértő mond: nem működhet egy ekkora régió közös monetáris, de széttagolt fiskális politikával. Márpedig a fiskális politika önállóságáról eddig senki sem volt hajlandó lemondani, amit mi sem mutat jobban, minthogy a megindított túlzottdeficit-eljárások eddig semmilyen eredményt sem értek el, és egyetlen eurót használó ország sem vette komolyan a maastrichti kritériumokat.

Ez a döntés – már ha most komolyan veszik – alapjaiban fogja megváltoztatni az integráció jellegét: csökken a tagállamok önállósága, ezzel együtt erősödhet Európa súlya a világgazdaságban. Nigel Farage továbbra is vicces lesz, de hoppon marad. Mi pedig büszkék lehetünk, hiszen az elfogadott nyilatkozat összhangban van a magyar EU elnökség célkitűzésével, amit a jelmondat is tisztán mutat: Strong Europe!

A tegnapi tanácskozás alatt elfogadott nyilatkozat teljes szövege ITT.

– Peti –

„Ezen a blogon kifejezésre jutó nézetek csakis az enyémek, és nem feltétlenül tükrözik munkaadóm álláspontját. A hozzászólásokat nem szerkesztjük, azok automatikusan megjelennek a bejegyzés alatt.”

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s