Fizetésképtelen USA?

Hozzászólás


Az USA már régóta előírja saját maga számára, hogy mekkora mértékben adósodhat el. Ez jelenleg 14 300 milliárd dollár – ha ennél magasabb szintet ér el az adósság, az USA technikailag fizetésképtelennek számít. Csak összehasonlításképpen: a 2011-es magyar költségvetés mérlegfőösszege 13 767,940 milliárd forint, azaz 74,7 milliárd dollár.

Obama szeretné, ha ezt az összeget megemelnék, ugyanis nagyon úgy fest, hogy a megszaladt kiadások miatt hamarosan átlépik a küszöböt. Ennek az oka leginkább az, hogy Obamának szinte egyik terve sem működött: nem történtek meg az afganisztáni és az iraki csapatkivonások, a TB-reform is többe kerül a tervezettnél, új háborút kezdtek Líbiában, és a világgazdaság is gyengélkedik.

Mivel a törvényhozásban a demokraták elveszítették a többséget, együtt kell működniük a republikánusokkal a helyzet megoldásában. A konzervatív frakció egyértelművé tette, hogy költségvetési kiigazítás nélkül nem mennek bele az adósságplafon megemelésébe, az adóemeléssel kapcsolatban pedig legendás elnökük, Ronald Reagan elveit képviselik: „A probléma nem az, hogy az emberek túl kevés adót fizetnek; a probléma az, hogy a kormány túl sokat költ.” Így tehát egyetlen út marad, a kiadáscsökkentés, ami viszont a jelenlegi ciklusban megkezdett szociális intézkedések végét jelenthetik. Ami pedig egyenlő Obama újraválasztási esélyeinek elszállásával.

Ha Obama után ismét republikánus kormányzás jön, az biztosan azt fogja jelenteni, hogy az USA-ból nem lesz európai típusú jóléti állam. És elnézve Nyugat-Európa válságát, talán jobb is így nekik.

– Peti –

„Ezen a blogon kifejezésre jutó nézetek csakis az enyémek, és nem feltétlenül tükrözik munkaadóm álláspontját. A hozzászólásokat nem szerkesztjük, azok automatikusan megjelennek a bejegyzés alatt.”

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s