Szabad egy teára?

Hozzászólás

Obama kísérlete, hogy Amerikát megreformálja, nagy valószínűséggel kudarcot vallott. Az ötletei, bár alapvetően támogathatóak, nagyon sokba kerültek. Az eredeti terv szerint a hadi kiadásokat szerette volna lefaragni, és ebből finanszírozni a szociális többletkiadásokat; ugyanakkor a külföldi katonai jelenlétet nem sikerült érdemben redukálni. Ráadásul még válság is van – talán ez most nem a szociális reformok ideje.

Obama botladozására válaszul Amerikában megerősödött a klasszikus konzervatív mozgalom, melynek támogatói egy Tea Party nevű formációba tömörültek. Célkitűzésük, hogy Amerika legyen ismét önmaga. Hisznek a klasszikus, judeo-keresztény (főleg protestáns) értékekben, amelyek az USA-t naggyá tették: az egyén szabadságjogaiban, egyszersmind kötelességeiben, valamint a magántulajdon szentségében. Elfogadják a tényt, miszerint a szabadság és a jólét egyetlen nemzetnek sem jár alanyi jogon, hanem kitartó küzdelem jutalmaként fogható csak fel; emiatt támogatják az USA katonai törekvéseit.

Gazdasági szempontból Reagan elveit követik: Legyen az állam újraelosztó szerepe minimális, más szóval, amit az emberek megkeresnek, az legyen övék, és  állam ne szedje be adóként. A költségvetés ne legyen deficites. Az állam ne dobáljon gazdasági mentőöveket – aki nem megfelelően gazdálkodott, az nézzen szembe a következményekkel. Tehát kijelenthetjük, hogy a gazdasági céljaik alapján a Tea Party éppen a jelenlegi kormány ellentéte.

A Tea Party politikájának kialakításakor nem csak a gazdasági és jogi megközelítést alkalmaz, hanem kulturális és bevándorlási szempontokat is figyelembe vesz. Célja a klasszikus amerikai életforma védelme, ezért támogatja a családokat, kizárólagos nyelvként az angolt ismeri el, illetve tiltakozik az illegális bevándorlók legalizálása ellen. A szabad fegyvertartás pedig alap.

A Tea Party-ról több információ elérhető a honlapján: http://www.teaparty.org; Facebookon is lehet like-olni: https://www.facebook.com/teapartyorg

– Peti –

„Ezen a blogon kifejezésre jutó nézetek csakis az enyémek, és nem feltétlenül tükrözik munkaadóm álláspontját. A hozzászólásokat nem szerkesztjük, azok automatikusan megjelennek a bejegyzés alatt.”

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s