A workout tevékenység újragondolása – követeléskezelés a bankszektorban

Hozzászólás

Manapság mindenkit a bedőlt hitelek és magánhitelesek sorsa foglalkoztat, arról azonban kevés szó esik, hogyan érinti mindez a bankokat? A Kelly Financial Resources a hazai bankszektor követeléskezelési eljárásainak újragondolásáról tartotta első szakmai szemináriumát.  

 A makrogazdasági körkép azt mutatja, hogy hazánkban az első negyedév 2,5 %-os GDP-növekedése 1,5 %-ra esett, és ez az év hátralévő részében így is marad. A magyar gazdaságot eddig a feldolgozóipari export „vitte a hátán”, de az exportpiacok lassulásával mára a gazdaság növekedési üteme lassul, éves szinten a befektetések 6,5%-kal estek vissza, és az építőipar is haldoklik. A hazai és a nemzetközi helyzet egyaránt indokolja, hogy a követeléskezelésre az eddiginél nagyobb hangsúlyt fektessenek a pénzintézetek, a Kelly Financial Resources ezért is szervezett kerekasztal-beszélgetést a témában, melyet a bankszektor képviselői és a vállalati oldal felelős döntéshozói is egyaránt érdekesnek találtak.

„A negatív hangulat egyértelműen rányomja a bélyegét a közép-európai piacokra, a kilátások talán csak Romániában rosszabbak, ezért a workout tevékenység újragondolása elengedhetetlen” – mondta Tajthy Attila, a Raiffeisen Bank Workout Főosztály vezetője, majd hozzátette: „A nemzetközileg elfogadott késői fizetők aránya átlagosan 4-5 %, ma Magyarországon 13-16 %, amely negatív forgatókönyv szerint akár 21-22 %-ra is rúghat a következő években, ha az európai országokban elmaradnak a strukturális átalakítások és a nyersanyagárak a kezdeti erősödés után drasztikus esésnek indulnak.”

„Járt utat járatlanért el ne hagyj!”

Az utóbbi három év világosan rámutatott arra, hogy a nem teljes körű piaci felmérés hiánya okozza a legnagyobb problémát, és hogy a különleges treasury-ügyletekbe belevágni csak akkor szabad, ha annak minden részletét ismerjük! Mielőtt piaci kockázatot vállalunk, világosan fel kell mérni, hogy hány pozitív kimenetelű ügylet ellensúlyoz majd egy negatívat. Szintén elhanyagolhatatlan feladat, hogy a kihelyezett hitelt folyamatos ellenőrzésünk alatt tartsuk, különös figyelmet fordítva arra, hogy a kihelyezett pénzeszközt a partnerek mire használták/használják fel. Ennél nagyobb problémát szinte csak az átláthatatlan vállalatcsoportok, holdingok finanszírozása jelentette, hiszen sok esetben a projektcégek bedőlése után az anyavállalat elengedte a leányvállalat kezét. “Egy új hitelkihelyezés és -felvétel lehetőségének vizsgálatakor a partnernek bizonyítható fejlődési tervet kell felmutatnia a jövőre vonatkozóan. Ennek alapját képezheti a partner cég fejlődési ütemének vizsgálata, akár 10 évre visszamenőleges fejlődési ív figyelembe vételével, hiszen bebizonyosodott, hogy a „fák nem nőnek az égig” – érvel Tajthy Attila.

Az egybecsengő vélemények alapján jól kitűnik, melyek lehetnek azok a figyelmeztető jelek, melyek egy későbbi nem teljesítésre utalhatnak. Ha egy cég túladósodik (túl nagy projektbe vág bele), túlzott növekedése a profit rovására megy (tőkehiány léphet fel), a vállalat képtelen alkalmazkodni az újonnan kialakult körülményekhez vagy ha egy cég élén autokrata vezető áll, szintén a potenciális veszélyek közé sorolható.

Ezek után egyértelműen kijelenhetjük, hogy az újonnan kialakult gazdasági szituációban dedikált követeléskezelőkre van szükség, akik idejében fel tudják mérni, ki tudják deríteni, ha teljesítési probléma vetődik fel egy cég körül és képesek arra, hogy a kialakult helyzetet megfelelő módon kezeljék, hiszen a kölcsönös együttműködés a hosszú távú sikerek záloga!

Gézu

„Ezen a blogon kifejezésre jutó nézetek csakis az enyémek, és nem feltétlenül tükrözik munkaadóm álláspontját. A hozzászólásokat nem szerkesztjük, azok automatikusan megjelennek a bejegyzés alatt.”

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s