Válság így is, úgy is…?

1 hozzászólás

Jelen világunkban minden a specializálódásról szól. Vannak (a teljesség igény nélkül) adózási specialisták, SAP specialisták, bérszámfejtési specialisták és hát nem utolsó sorban mondjuk toborzási specialisták.

Test és lélek

Ragadjunk ki egy példát, mondjuk az orvostudományon belülről egy specializált területet legyen ez az ortopédia. Ezt a területet is tovább lehetett specializálni, lett váll specialista, boka specialista, térd specialista ezt  elodázva addig, hogy valaki lassan lehet bal- vagy jobbtérd specialista, és ez a nevetséges specializálás szinte minden tudományterületre igaz.

A humán gyógyítás, mint tudomány abból a szempontból aggályos, hogy az embert nem egységként, oszthatatlan egészként kezeli, hanem külön-külön próbálja meg kezelni lélek és test bajait, (már-már az embert nem is, mint egyént, hanem csak, mint egy beteg szerv tokjaként értelmezi) holott ezek egyszerre történő kezelése, gyógyítása lenne igazán hasznos, és eredményes.

Hadd említsek, egy egyszerű példát, a szerelem példáját. Ha egy napon engem elhagy a kedvesem, az fáj? Fáj bizony! Ez a fájdalom lelki fájdalom? Persze, hogy az! És ha ebben az elkeseredett állapotban étvágytalan vagyok és hasmenésem van, az testi vagy lelki tünet? Persze, hogy testi! De, mi okozza? Hát, a lélek fájdalma!

Az egész több mint a részek összege!

A fentiek alapján jogos a kérdés, az alkotórészek tulajdonságaiból következtethetünk az egész rendszer működésére? Nem! A rendszer alkotórészeinek jellegzetességeit konstatálhatjuk, de az egészre azt teljes egészében kivetíteni nem lehet! A rendszerek elemekből épülnek fel, és nem elég azokat megismerni, hanem a kapcsolataikat, kölcsönhatásaikat kell megismernünk, megértenünk, – mondja a rendszerelmélet- és ennek megfelelően kell döntést hoznunk.

A kérdés azt gondolom, hogy adja magát, lehet-e a gazdasági problémákat, szimplán gazdasági eszközökkel kezelni, vagy egyéb mondjuk, társadalmi eszközök is kellenek a megoldásukhoz, és mi lenne, ha innentől egyszerűen VÁLSÁG-ként definiálnánk azt a jéghegyet, melynek a gazdasági válság a csúcsa.

Elfogadják-e a görögök a mentőövet vagy sem? És ha elfogadják, mi lesz másként ezután, mint volt korábban?

A politika (nem csak idehaza, hanem a világ szinte minden pontján) oly mértékben elköteleződött a gazdasági nagyszereplők, tőkések irányába, amely elköteleződésnek társadalmi vonulataival nem voltak tisztában, hogy a jelenlegi kormányok tehetnek most lépéseket a gazdaság élénkítése, átszervezése, és mondjuk ki megmentése érdekében, de a negatív társadalmi megítéltség, és egyáltalán a társadalmi közhangulat, valamint gazdasági berendezkedésbe vetett bizalmatlanság miatt ez szinte kivitelezhetetlen.

Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás?

Lehet azon gondolkodni, hogy a társadalom romlása vitte-e idáig a gazdaságot (a mérhetetlen kapzsiság, és birtoklási vágy) vagy a gazdaság a társadalmat (gyere hozzánk „ingyen” pénzért és költsd el azt, amit még meg sem kerestél), de azt gondolom, hogy felesleges, a probléma már adott. Azon kell elgondolkodnunk, hogy a gazdasági vagy a társadalmi berendezkedést változtatjuk-e meg először, de véleményem szerint a kettő csak és kizárólag együtt megy majd, mert beszélhetünk itt gazdasági világválságról vagy világgazdasági válságról, az válság így is, úgy is!

– Gézu –

„Ezen a blogon kifejezésre jutó nézetek csakis az enyémek, és nem feltétlenül tükrözik munkaadóm álláspontját. A hozzászólásokat nem szerkesztjük, azok automatikusan megjelennek a bejegyzés alatt.”

Reklámok

One thought on “Válság így is, úgy is…?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s