Válságok és miniszterelnökök

Hozzászólás

Gyorsjelentés, négy főszereplővel. A válság két európai kormányfőt söpört el a színről (Papandreu és Berlusconi), és két új főhőst ismerhetünk meg (Papadémosz és Monti). A bukottakról sokat hallottunk már, de kik az új tehetségek?

Lukasz Papadémosz igazi pénzügyi nagyágyú. Az MIT-en végzett, görög jegybankelnök, majd 2002-től nyolc éven át az Európai Központi Bank alelnöke volt. Elméletileg független, azonban ha ezt a kifejezést a görög valóságban próbáljuk értelmezni, akkor: “halászik a zavarosban, és eddig nem köteleződött el sehova”.

Egy érdekesség a görög kormányválsággal kapcsolatban: Papandreu pénzügyminisztere, Venizelosz, akiről azt hittük, miniszterelnök lesz, az új kormányban is a pénzügyi tárcát kapja. Igazi túlélő típus, sokan tanulhatnának tőle. Már csak az a kérdés, hogy egy egyébként pénzügyi szakember miniszterelnök hogyan bízhatja a pénzügyi tárcát egy, a pénzügyekkel csak nemrég óta foglalkozó veterán politikusra, de ez legyen a görögök dolga…

Mario Monti szintén komoly pénzügyi háttérrel rendelkezik (elődje, Silvio Berlusconi ugyanezt elmondhatja magáról, csak más értelemben). Korábban igen jó kapcsolatot ápolt Berlusconival (1994-ben az akkori Berlusconi-kormány jelölte EU-biztosnak), ám később kegyvesztett lett. 2004 óta inkább civil karriert épít, ám különböző civil mozgalmakon keresztül igyekszik a a (főleg brüsszeli) politika közelében maradni. Papíron független, valójában a “mindegy, csak ne Berlusconi” csoporthoz tartozik.

Olaszország jelenleg nagyon közel táncol a szakadékhoz, de még nem zuhant bele. Motti úr feladata, hogy ez így is maradjon, sőt, visszatérjen a stabilitás időszaka. Ebben a fontos szereplők közül kizárólag az Északi Liga nem támogatja, de ők ugye nem is igazán érdekeltek a stabilitásban. Az olasz közélet ismeretében azt mondhatjuk, hogy szinte bármi elképzelhető, ugyanakkor egy dolog biztos: hallunk még Silvio Berlusconiról.

– Peti –

„Ezen a blogon kifejezésre jutó nézetek csakis az enyémek, és nem feltétlenül tükrözik munkaadóm álláspontját. A hozzászólásokat nem szerkesztjük, azok automatikusan megjelennek a bejegyzés alatt.”

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s