Hogyan rontsuk el önéletrajzunkat?

2 hozzászólás

Naponta számtalan önéletrajzot kapunk, amelyeket fel kell dolgoznunk. Az önéletrajz írásakor a hozzánk jelentkezők többnyire megfelelnek az igényesség követelményeinek, ennek ellenére sokan küldenek problémás dokumentumot. Az alábbiakban próbálom néhány gyakori hibára felhívni a figyelmet.

Word vagy pdf?

Sokan gondolják azt, hogy a pdf jobb, hiszen annál nem történhet meg, hogy a különböző verziójú programok miatt szétesik a formátum. Ez egy nagyon hibás gondolatmenet. Mi tanácsadók ugyanis szinte minden esetben beleszerkesztünk az önéletrajzba, és ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha szerkeszthető a formátum. Én például úgy küldöm át a CV-t az ügyfeleimnek, hogy teszek bele fejlécet, és fűzök hozzá értékelést is (külön oldal, de ugyanaz a dokumentum). Ezen kívül ismerem annyira az ügyfeleimet, hogy tisztában legyek vele, minek nem szabad, és minek kell benne lennie a CV-ben. Ha nem tudom szerkeszteni a dokumentumot, akkor ezt az előnyt nem tudom érvényesíteni, amivel lényegében a jelölt veszít.

Agyonszerkesztett, csilivili CV

Hogy öltözünk fel az interjúra? Többnyire konzervatívan (uraknak öltöny, hölgyeknek kosztüm). A CV-re is ugyanúgy érvényes, ami az öltözködésre: legyen konzervatív. Ne akarjuk kihasználni a margókat, mert lehet, hogy szegény tanácsadó nyomtatója kiakad tőle. Ne írjunk az élőfejbe és az élőlábba sem, mert lehet, hogy azt a tanácsadó a saját céljaira használná (például odatenné a maga fejlécét). Továbbá fontos az is, hogy a CV ne haljon bele a szépségbe (kivéve, ha brazil és focizik), mert az sokszor az áttekinthetőség rovására megy. Én személy szerint a Europass formátumot preferálom, amit mindenki könnyen és gyorsan el tud készíteni a varázsló segítségével.

A méret a lényeg

A mi rendszerünk, és még sok egyéb HR rendszer sem képes kezelni egy bizonyos méretnél nagyobb önéletrajzot. Ez a mi esetünkben 500 kB. Általában a fénykép szokott gondot okozni, mert sokan a sokmegapixeles képet teszik fel ahelyett, hogy lekicsinyítenék. Nem túl bonyolult ezt megtenni, akár a Windowsba épített Paint segítségével.

Apró, de fontos részletek

Nem lehet elégszer elmondani, hogy mennyire fontos a helyesírási hibák korrigálása. Főleg akkor szokott gond lenni, amikor angol CV-t kapunk, ugyanis sokak számára a főiskola collage, a táblázatkezelő Exel, és még lehetne sorolni a típushibákat. Van a Wordnek angol helyesírás-ellenőrzője is, használjuk!

Tipikus a nyelvtudás szintje is. A tárgyalási alapfoktól kezdve az írásban folyékony angolig sok mindennel találkoztunk már. A legprecízebb a Europass A1-C2 skáláját alkalmazni, és javasolt a szóbeli és írásbeli készség kettébontása is.

És a kép… konzervatív, hivatalos legyen! Persze, szeretjük mi a bikinit, de önéletrajzban?

Lehetne még millió hibáról írni, de ezek a leggyakoribbak. Akinek kérdése van, írja meg kommentben!

– Peti –

„Ezen a blogon kifejezésre jutó nézetek csakis az enyémek, és nem feltétlenül tükrözik munkaadóm álláspontját. A hozzászólásokat nem szerkesztjük, azok automatikusan megjelennek a bejegyzés alatt.”

Reklámok

2 thoughts on “Hogyan rontsuk el önéletrajzunkat?

  1. Péter!
    Férfi létedre egy brazil focistát, mint szépséget megemliteni…
    Pff…

  2. …és ha vannak már női brazil focisták?… A srác biztos tud már valamit… Hagyjuk már a nőket is “labdába rúgni”. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s