Útkeresés vagy kiútkeresés, avagy lenni vagy nem lenni?

Hozzászólás

…ez itt a kérdés, folytathatnánk az ismert mondatot, gondolatot. Mi vár ránk 2012-ben? Remélhetőleg a kiút, és nem egy újabb fekete ösvényen való tovább botorkálás, amely egy még sötétebb apokaliptikus csalitosba vezet.  A kiútkeresés első lépése a gondos helymeghatározás, nézzük hát meg a jelenlegi rendszer alapjait napjaink gazdasági modelljének ideológiai bázisát. Igyekszem derűs képet festeni…

Jelenleg egy nagyon érdekes szellemi, ha úgy nézzük, egy filozófiai, gazdaságelméleti folyamatváltozásnak lehetünk szem és fültanúi, de hogy ezt folyamatot megértsük, kicsit vissza kell lépnünk az időben…

Volt egyszer egy klasszikus közgazdaságtan (Adam Smith, Dave Ricardo, még Marx is ide sorolható) amelynek középpontjában az értékteremtés állt, és azt a kérdéskört feszegeti, hogy mitől gazdagodik meg egy társadalom (The Wealth of Nations)? Mind a három neves közgazdász azt kereste, hogy mik azok a társadalmi erények, etikai sarokpontok, kulturális addíciók, erkölcsi feltételek, amelyek értékteremtő képességet hoznak létre, és ezek alapján határozták meg saját nézeteiket, ideológiájukat.

Ezzel szemben áll a Neoklasszikus (Marginalista) Közgazdaságtan, amely a haszonmaximalizáló egyén (Raymond Benton)   kérdéskörét feszegeti amely jelen korunkra vetítve a fogyasztói társadalom gazdaságfilozófiáját és annak matematikai leképzés alapját adja.

No, már a definíciókból látszik, hogy a kettő messze nem ugyan az, hiszen az egyik egyén szempontjából közelít, a másik a társadalmi megelégedettséget, mint közjót tartja elképzeléseinek középpontjában.

Na, most vegyünk nagy levegőt… a Neoklasszikus gazdasági modell, most már kijelenthető, bukásra van ítélve (ezt mára már szinte mindenki belátja)!  Miért? Azért mert a fenntartható gazdasági növekedést materiális források használatával kívánja megvalósítani! Száj tátva marad…! Hogyan lehet egy véges bolygón, véges erőforrások birtokában végtelen, egy exponenciálisan növekvő gazdaságot fenntartani?! A fák, még mindig nem nőnek az égig! Próbáljunk meg túllendülni hirtelen felismerés okozta sokkon és menjünk tovább! Van egy rossz hírem is (pont az ne lenne?)! Habár bukásra van ítélve, nem bukik meg addig, ameddig a bukott rendszernek nincs alternatívája, még akkor sem, ha mindenki tudja, hogy a rendszer rossz! Nem bukik meg egy paradigma mindaddig, amíg nincs helyette másik, írja Thomas Kuhn (The Structure of Scientific Revolution). Napjainkban ott állunk, hogy most már látjuk, hogy a rendszer nem jó, nem fenntartható, de sajnos még nincs helyette másik! No ezért van most válság! Azért mert nem sikerült eddig megalkotni egy olyan alternatív vagy modernnek nevezhető közgazdaságtant, amely képes arra, hogy visszatérjen az emberi erény szerepvállalásához, egy elméleti közgazdaságtan paraméterein belül. Ezzel szemben a jelenkor közgazdaságtan egyik legmarkánsabb jellemzője éppen az, hogy szigorúan és kíméletlenül kizárja elméleti megfogalmazásából az erények és az erkölcs szerepét! Ezt nem tartja fontosnak! Az újkori megfogalmazások szerint a fenntartható növekedés éppen pont arról szól, hogy hogyan lehet reintegrálni azokat az emberi, társadalmi, kulturális erényeket, amelyekben valójában hiszünk és bízunk, és amelyeket szeretnénk megvédeni, és megvalósítani, mindezeket egy olyan gazdasági modellben, amely működőképes.

Én ebben bízom, hogy az új év, új lehetőségeket hordoz magában, hogy az idei évben egy fordulat következik be és a társadalom ezt a nehezebb göröngyökkel és sujtásokkal teli utat választja és nem a látszólag könnyebb, de mégis veszélyekkel teli surranó pályát, mert tudják mit mondanak a könnyebbik útról? Hogy a biztos pusztulásba vezet!

Gézu

Ezen a blogon kifejezésre jutó nézetek csakis az enyémek, és nem feltétlenül tükrözik munkaadóm álláspontját. A hozzászólásokat nem szerkesztjük, azok automatikusan megjelennek a bejegyzés alatt.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s