Idén választ az U$A – mit várhat €urópa?

1 hozzászólás

Amíg Európa egyre mélyebb válsággal küszködik, Magyarország vezetői pedig az IMF-fel igyekeznek megállapodni, méltánytalanul kevés szó esik az amerikai fejleményekről. Ott (még) nem tombol ugyanaz a vihar, ami Európában, bár a tavalyi leminősítés nekik is fájt. Érdemes azonban szemünket az Atlanti-óceán szemközti partjára vetnünk, ugyanis nemrég elfogadták a rekordhiányú költségvetésüket, ami felszínre hozta az igazi ellentéteket demokraták és republikánusok között. Különös jelentőséget ennek az ad, hogy 2012-ben választás lesz. Mit várhatunk ettől?

 

A költségvetés Barack Obama elnök teljes politikáját kiválóan tükrözi. Ha nem is rekord, de mindenképpen magas, kb. 1000 milliárd dolláros hiányt terveztek (összehasonlításképpen: a magyar költségvetés főösszege 75 milliárd dollár), és ahelyett, hogy a hiányt csökkentenék, további pénzeket osztogatnak pumpálnak bele a gazdaságba. Ez kicsit olyan, mintha Obama tizenkilencre lapot húzna: ha beválik a terve, akár annyit javulhat a helyzet, hogy az újraválasztása sem marad science fiction, de ami valószínűbb, hogy republikánus utóda igen nehéz helyzettel találja magát szemben.

Mitt Romney

Jelenleg ő tűnik a legesélyesebb elnökaspiránsnak, így könnyen meglehet, hogy az USA-t először fogja mormon vezetni (valószínűleg ez a mormon térítők számának növekedését is jelenti majd – a Széll Kálmán tér környékén érdemes jobban figyelni, kivel állunk szóba). Pénzügyileg Romney nem a legkonzervatívabb jelölt, de azért távol áll az Obama-féle, amerikai szemszögből szocializmusnak tűnő álszolidaritástól. A katonai kiadásokat valószínűleg szinten fogja tartani, de a jóléti szolgáltatásokon biztosan spórolni fog. Az államadósságot minden jel szerint igyekszik majd csökkenteni, de továbbra is Kína fogja az amerikai jólétet finanszírozni. Európa szempontjából szinte mindegy, hogy Romney vagy Obama kormányoz.

Ron Paul

Sokan a texasi Ron Pault is esélyes jelöltként tartják számon, és ő maga is komolyan veszi a megmérettetést. Kampányának középpontjában az a gondolat áll, hogy az USA foglalkozzon önmagával, a világ többi része pedig boldoguljon maga. Ennek megfelelően, ha az euró-válság áthúzódik 2013-ra vagy tovább, és úgy alakul, hogy Paul az elnök, nem sok finanszírozásra számíthat a Vén Kontinens a tengerentúlról. Ami azonban nagyobb nehézséget okozhat: a NATO-t és annak misszióit ma nagyrészt az USA finanszírozza, amit ha Paul elkezd csökkenteni, a többi tagállamnak kell mélyebben a zsebébe nyúlnia (és a több pénzzel együtt több katonát is adnia).

Rick Santorum

A konzervatívok nagy kedvence – az biztos, hogy nem mindennapi jelenség a lassan védjegyévé váló mellényben. Társadalmi nézetei is maximálisan követik a puritán hagyományokat, és gazdaságpolitikáját is ehhez igazítaná. Talán Ronald Reaganhez lehet leginkább hasonlítani felfogását: az állam ne szívja el a pénzt az emberektől és a gazdaságból, és ne is akarja eldönteni az emberek helyett, hogy mire költsék, amit megkeresnek. Ennek megfelelően az öngondoskodás és a tulajdon szentsége vissza fogja kapni az utóbbi években megtépázott jelentőségét, az ObamaCare sorsa pedig végképp megpecsételődik. Európa finanszírozását valószínűleg hasonlóan kezelné, mint Ron Paul, csak más okból: igenis érdekli, mi történik nálunk, hiszen a nyugati civilizáció egységének védelme konzervatív érték, ugyanakkor hiteltelen lenne, ha az öngondoskodás elvét nem érvényesítené országok esetében is.

A többi elnökjelölt pénzügyi programjáról most nem írok, egyrészt mert nem túl esélyesek, másrészt nem is annyira jellegzetesek, mint a fenti három. (Most a Gingrich-rajongók biztosan szívesen megköveznének.) Az biztos, hogy érdekes időszaknak nézünk elébe, és még sokesélyes, hogy mi lesz novemberben.

– Peti –

Ezen a blogon kifejezésre jutó nézetek csakis az enyémek, és nem feltétlenül tükrözik munkaadóm álláspontját. A hozzászólásokat nem szerkesztjük, azok automatikusan megjelennek a bejegyzés alatt.

Reklámok

One thought on “Idén választ az U$A – mit várhat €urópa?

  1. …és a várakozásokkal ellentétben Gingrich hozta Dél-Karolinát. Még nyílt a meccs!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s