Work Life Balance

Hozzászólás

Sokszor emlegetett kifejezés. Mit is jelent valójában? Hogyan definiáljuk? Nem, Kedves Olvasó, nem egyértelműen definiálható, tanulni kell!

Rohanó világunkban meg kell találnunk azt a megnyugtató egyensúlyt, a munkában eltöltött idő és a magunkra (családunkra, barátainkra) szánt idő között, amely személyi szükségleteink kielégítését egyformán támogatják. Egy másik megfogalmazás szerint, ez egy olyan egyensúly, amellyel mindenki akkor szembesül, amikor meg akarja tartani a munkáját, hogy élje az életét.

A fiatalok számára a karrierválasztás, a tudatos karrierépítés, maradandó hatással lehet életük hátralévő részére. Néhány év eltelte után felmerül a kérdés: A munkám akadályozza az életem? Az életem akadályozza a munkám? Rengeteg ember számára a munka nem reggel 8 kor kezdődik és délután 4 kor ér véget. Mi van azzal a sokszor hangoztatott közhellyel, hogy a munkám az életem, vagy az életem a munkám?! Sokak számára ez egy keserű valóság. Nem tudunk, egyszerre két helyen lenni. Amennyiben visszaveszünk a tempóból, többször megyünk szabadságra, kevesebbet vállalunk magunkra, olyan következményekkel járhat, amely életminőségünk romlásához vezet? A munka néha úgynevezett „flow érzést” vált ki belőlünk, amiből nem tudunk kiszakadni, egy régebbi megfogalmazás szerint, ez az úgynevezett mókuskerék effektus. Ha kiszakadunk, hol marad az önmegvalósítás? Vagy az önmegvalósítás nem a munkára korlátozódik?

Ezek súlyos kérdések, amelyek felmerülnek a work life balance téma kapcsán. Ami biztos, az önismeret, illetve az optimális időfelhasználás (időnkkel való gazdálkodás) az alapja az egyensúly megtalálásához vezető úton.

„Egyes elméletek szerint akkor érezzük önmagunkban az egyensúlyt, ha tudjuk, hogy mire vágyunk és az életvezetésünk lehetővé teszi, hogy kielégítsük ezeket a különböző szükségleteinket Ez a definíció magyarázatot ad arra is, hogyha valaki relatív sok időt tud ugyan szánni egy-egy területre, de az számára, az igényei kielégítésére nem elegendő, akkor elégedetlen marad” http://www.lemma-coaching.hu

Amennyiben nem szánunk megfelelő időt saját gondoskodásunkra, temérdek gonddal fogunk szembenézni, amelyeknek sokszor visszafordíthatatlan következményei lesznek. Mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hogy számára mi az ami igazán fontos:

Munka? Szabadidő? Egyensúly?

– Dávid –

Ezen a blogon kifejezésre jutó nézetek csakis az enyémek, és nem feltétlenül tükrözik munkaadóm álláspontját. A hozzászólásokat nem szerkesztjük, azok automatikusan megjelennek a bejegyzés alatt

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s