Jön a pénzügyi szolgáltatások adója, avagy megadóztatják az adófizetést?

Hozzászólás

Mióta világ a világ, a kormányok azóta  keresik a módszereket arra, hogy miként tehetnek szert bevételre. Ezt a modern demokráciákban egységesen adókivetés útján teszik, ugyanakkor két kérdés mindig felmerül: mit, és milyen mértékben adóztassanak. Ezek nem pusztán gazdasági és politikai, hanem sokszor filozófiai kérdések is egyben.

Amikor a döntéshozók szociális oldalról közelítik meg a kérdést, akkor mindig az a szándék, hogy a tehetősekkel fizettessenek magasabb adót, az állami újraelosztás szintje legyen magas, és a nehéz anyagi helyzetben lévőket ezzel támogassák. Hagyományos szocialista adónak mondható a vagyonadó, a többkulcsos SZJA, illetve a magas vállalkozási adók.

A liberális felfogás szerint az állami újraelosztásnak alacsonynak kell lennie, és az adófizetésből mindenkinek ki kell vennie a részét. Liberális adónak mondhatók a forgalmi adók (elsősorban az ÁFA), valamint az egykulcsos SZJA. A liberális felfogás szerint az adórendszernek egyszerűnek, és könnyen áttekinthetőnek kell lennie.

A konzervatív szemlélet adózási szempontból igen hasonló a liberálishoz. A legfontosabb különbséget az jelenti, hogy mivel a konzervatív felfogás erősen értékalapú, kiemel bizonyos célokat, amelyeket az adórendszeren keresztül támogat (család, sport, környezetvédelem stb.). Ezzel együtt az eszköztárában szintén a forgalmi adók kapnak nagy hangsúlyt, a munka és a termelés adóztatását pedig kerüli.

Egy fontos, közös célja mindig van az államnak, függetlenül attól, hogy mely filozófiát vallja magáénak: a feketegazdaságot igyekszik csökkenteni, és az adóelkerülést lehetetlenné tenni.

A forgalmi adók jótékony hatása

A jövedelmet sokkal könnyebb eltitkolni keletkezésekor, mint elköltésekor. Szinte nincs a világon olyan ország, ahol ne lennének fekete vagy szürke fizetések – ennek mértékét csak azzal lehet igazán csökkenteni, ha leszorítják a készpénzforgalom arányát. Azonban a feketén szerzett jövedelmeket is elköltik valahol; termék vásárlásakor szinte mindig készül számla, szolgáltatások esetén pedig még ha nincs is hivatalos számlázás, az így gazdát cserélő pénzt is aztán elköltik megint valahol.

A forgalmi adók megfizetésére olyanok is kötelezettek, akik törvényesen nem fizetnek jövedelemadót: inaktívak, nyugdíjasok, diplomaták stb. Ezen okok miatt együttesen mondhatjuk, hogy a forgalmi adózás igazságosabb, mint a jövedelemadózás: szélesebb réteget von be a közteherviselésbe, és mivel nehezebb eltitkolni, kevésbé költséges az ellenőrzése. A forgalmi adó hatálya alá tartozik minden termék vagy szolgáltatás adásvétele, kivéve egyet: ez a pénzforgalmi szolgáltatások köre. Ez most lehet, hogy változik.

Pénzügyi szolgáltatások adóztatása

A pénzügyi válságot sokan elsősorban a spekulatív ügyletek elburjánzásának nyakában varrják. Hogy a jövőben ez elkerülhető legyen, az Európai Bizottság eljátszadozott egy olyan adófajta gondolatával, ami megdrágítja elsősorban a származékos tőzsdei termékekkel kapcsolatos tranzakciókat – ez az úgynevezett Tobin-adó tervezet (az ötletgazdáról kapta a nevét).  Most Magyarország tervezi azt, hogy ennél egy sokkal szélesebb kört von be az adófizetésbe: a legtöbb pénzügyi szolgáltatás után valamilyen mértékű közterhet kellene fizetni, a banki átutalástól a sárga csekk feladásán keresztül pénzváltásig.

Az adó nagy előnye lenne, hogy betömné azt a lyukat, ami az egykulcsos jövedelemadó bevezetése okozott, és így maradhatna az arányos és alacsony, munkára ösztönző SZJA rendszer. További előnye, hogy részben ki lehetne váltani vele a bankadót, ami ugyan részben igazságos, de a gazdaság szempontjából hosszú távon valószínűleg kontra produktív.

Ha jól vezetik be, és a különböző szolgáltatások után fizetendő adó mértéke között különbséget tesznek, akkor segítheti például a sárga csekk visszaszorítását, és a modernebb és olcsóbb fizetési módok elterjedését. Ugyanakkor, ha például a bankkártyás fizetéseket is megadóztatják, az okozhat egy nagy lépést vissza az időben – ez mindenképpen kockázat.

A pénz olyan a gazdaságnak, mint a vér az emberi testnek. Emiatt a legnagyobb félelem ezzel a fajta adóval kapcsolatban az, hogy a gazdaság szereplőinek együttműködését fogja nehezíteni, lassítani, ami a növekedést foghatja vissza – méghozzá sokkal nagyobb mértékben, mint bármilyen más adónem.

Magyarországon a pénzügyi szektor komoly átalakításra szorul, már ami a magánszektort, elsősorban a lakosságot érinti: nagyobb tudatosságra, kevesebb készpénzre, és XXI. századi megoldásokra lenne szükség. Reméljük, hogy a bevezetendő új adónem ezt is elősegíti majd, és nem csak az állam pénzéhségének csillapítására lesz alkalmas. Ezt a fajta pénzéhséget hatékonyan egyébként is csak gyomorszűkítéssel lehet orvosolni.

– Peti –

„Ezen a blogon kifejezésre jutó nézetek csakis az enyémek, és nem feltétlenül tükrözik munkaadóm álláspontját. A hozzászólásokat nem szerkesztjük, azok automatikusan megjelennek a bejegyzés alatt.”

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s