A pigs országok válsága egyenlő az eurózóna rendszerkrízisével!

Hozzászólás

Azt hiszem, nem kell nagy bölcsnek lenni a megállapításhoz, miszerint a következő hetek eseményeitől függetlenül szinte biztos, hogy Görögország elhagyja az eurózónát, és az sem elképzelhetetlen, hogy lesznek még követői. De hogyan is juthattak ezek a szebb napokat látott gazdaságok, ennyire ellehetetlenített helyzetbe?

Ha az ember a híradásokat nézi, akkor előbb-utóbb kialakul benne az a kép, hogy az eurózóna válságát a pigs országok (Portugália, Írország, Görögország, Spanyolország) válsága okozza. Ugyanis egyes vélekedések szerint ezek olyan országok, ahol az államháztartás laza keretek között működik, túl nagy államháztartási hiányt engedtek meg évről-évre, aránytalanul nagy az állami apparátusuk, korruptak, és egyébként is folyton sziesztáznak. Azonban ha szembe megyünk ezekkel a megállapításokkal és egy kicsit is megkapargatjuk a felszínt, arra a következtetésre juthatunk, hogy a fenti felsorolás csupán csak sztereotípia, és a jelenlegi euró válság az eurózóna rosszul megkonstruált felépítésében rejlik.

Ugyanis az eurozóna válságát a pigs országokkal ellentétben inkább az okozza, hogy a magas és az alacsony növekedésű országok esetében továbbra is ugyanazt az euró kamatlábat alkalmazták, holott erre a problémára Robert Mundell Az optimális valutaövezetek elmélete című írásában, még jóval a Maastrichti szerződés (1992) aláírása előtt, már 1961-ben rámutatott. Az elméletet az elmúlt ötven évben senki sem tudta megdönteni, szimplán csak lesöpörték az asztalról, arra hivatkozva, hogy az már nem releváns! Úgy tűnik, hogy egy válság kellett ahhoz, hogy belássuk, mégis az…

Ha Mundell állításai igazak, akkor nagyon különböző növekedésű országokra nem lehet ugyanazt a kamatrátát alkalmazni, mégpedig azért, mert ez torzulásokat okoz a gazdaságban. Ennek ellenére a válságot megelőzően mégis ezt a módszert követték, pedig nem szabadott volna a 8-10 százalékos növekedést produkáló írekre és a már-már a recesszió szélén tántorgó németekre ugyanakkora kamatrátát alkalmazni. Ez azt eredményezte ugyanis, hogy az egységes valuta bevezetését követően a pigs országok termelékenysége gyorsabban növekedett, mint a németeké vagy franciáké. A németek ezt a bérek alacsonyan tartásával próbálták meg orvosolni (azt nem növelve oly drasztikusan, mint korábban), így biztosítva még egy darabig versenyképességüket.

A pigs országokban ezzel szemben ez úgy nézett ki, hogy az eddigi magas drachma, vagy líra kamata után bejött a nagyon alacsony euró kamat, amely táptalajt adott annak, hogy a görög, és olasz lakosság (de itt akár említhetnénk a spanyolokat, portugálokat, íreket is) nagymértékben eladósodjon, ugyanis a magas infláció miatt, megérte sokaknak hitelt felvenni és ingatlanba fektetni. A közös valuta viszont már nem adott/ad lehetőséget arra, hogy az euró kamatát a Európai Központi Bank 7-8 százalékra felvigye, ugyanis a néhány százalékos növekedést produkáló németeket ez a húzás a totális recesszióba lökte volna, ebből kifolyólag az ECB a legkisebb inflációjú országhoz igazította a kamatokat, ezáltal növelve azt a buborékot is, amely 2008-ban kipukkadt és válságba lökte a pigs államokat.

A fent leírtak által tisztán kivehető, hogy a probléma oka nem az, hogy az adott állam rossz gazda lett volna, hanem inkább az, hogy a rendszer lehetőséget adott arra, hogy a lakosságok túlzott mértékben eladósodjon (hiszen ki ne adósodott volna el olyan feltételek mellett, amelyeket a bankok illetve a rendszer kínált!?). Ezt a terhet már a bankrendszer sem bírhatta el a túl sok fedezet nélküli hitel miatt, éppen ezért kellett mondjuk Görögországban is a négy legnagyobb bankot az államnak kimentenie.  Azért pedig, hogy ezt megtehesse hitelért kellett folyamodnia, azonban épp ezek a „mentőakciók” tették már-már menthetetlenné az euróövezet helyzetét, így vezetve az országok nagymértékű eladósodásához.

Ezek után azt gondolom, hogy könnyelműség lenne azt mondani, hogy a déliek lusták, és azért tartanak ott ahol, hiszen a fentiek ismeretében beláthatjuk, hogy szimplán a rendszer adta lehetőségek áldozatai lettek

És hogy mi következik ebből? Az, hogy az európai közösség egy teljes /szerkezeti átalakítás előtt áll. Jelenleg ugyanis az olasz, spanyol, portugál refinanszírozás 8 százalék környékén mozog, korábban a görögök és az írek már 7 százaléknál segítséget kértek az ECB-től, de annyi pénz jelenleg nincs a rendszerben, hogy most a spanyolokat és olaszokat egymás után mentsék ki. A legszomorúbb talán az, hogy jelen pillanatban senki sem tudja megmondani, mi történik akkor, ha az előbb említett országok is bedőlnek, amihez pedig egyre közelebb sodródunk…

Sajnos a történelem már többször bebizonyította, hogy az ilyen szintű problémákat, csak nagyon nagy áldozatok árán sikerült csak orvosolnunk, bízzunk benne, hogy a jövőben ez másként lesz!

„Ezen a blogon kifejezésre jutó nézetek csakis az enyémek, és nem feltétlenül tükrözik munkaadóm álláspontját. A hozzászólásokat nem szerkesztjük, azok automatikusan megjelennek a bejegyzés alatt.”

-Gézu-

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s