Munkahelyi túlterhelés – Hol húzzuk meg a határt?

Hozzászólás

Jó vagy abban, amit csinálsz, és ezt az irodában mindenki tudja, beleértve a főnöködet is. Ezért vagy te a bevethető ember mindenféle feladatra és problémára. De amikor a figyelmed megoszlik számos projekt között, emellett munkatársaid is mindig hozzád fordulnak kérdéseikkel, problémájukkal, könnyedén túlterheltté válhatsz. Ez pedig stresszhez, nyomás alatti teljesítményhez vezethet.

A következőkben bemutatunk néhány tippet, hogy hogyan is állítsunk fel határokat a munkában, anélkül hogy ellenszegülnénk a munkatársaknak.

Legyél tisztában, hogy milyen felelősséggel jár a munkád. Lehet, hogy szakértője vagy az Excelnek, vagy prezentációs készségeid Anthony Robbins-éval versengenek, de az is lehet, hogy kivételes tehetséged van a problémák megoldásához. Akárhogy is, ha egy közösségi média menedzser vagy, akkor valószínűleg ezeknek a készségeknek nem veszed nagy hasznát. Legyél tisztában a munkaköri feladataiddal és tartsd is be azokat.

Ne lelkesedj túlzottan azért, hogy te vagy a mindenre bevethető ember. Úgy tűnhet, hogy a világ legtermészetesebb dolga, hogy tanácsokat adjunk és segítsük munkatársainkat, de ha ez túl sok időt és energiát vesz igénybe, akkor ez rossz hatással lesz a teljesítményedre. Ha nincs elég időd, mondd meg nekik udvariasan, de határozottan. Ha szükséges, ajánlj fel inkább egy későbbi időpontot, amikor a segítségükre lehetsz.

Ha plusz munkát vállalsz, legyen arra jó okod. Plusz felelősséget vállalni még jó dolog is lehet, ha szeretnéd feljebb mozgatni a karriered. Például, ha vágyakozol egy vállalati pozícióra, okos stratégia lehet, ha önként vállalsz szerepet az új projektek vezetésében vagy felajánlod, hogy segítesz konferenciák megszervezésében. Ezek mind fejlesztik készségeidet és biztosítanak afelől, hogy megjegyezzék a nevedet. Csak bizonyosodj meg arról, hogy tényleg a végső céljaid elérésére fordítod majd az időd és energiád.

Kép

Légy realista az iránt, amit csinálsz. Előfordulhat, hogy alábecsülöd a projekt megvalósításához szükséges időt vagy a képességeid, esetleg egy olyan feladatkörben próbálsz teljesíteni, amiben még nincs elég tapasztalatod. Légy őszinte a képességeid illetően és kerüld el, hogy csalódást okozz a csapatodnak és persze önmagadnak.

Kommunikálj. Ha a főnököd vagy a kollégáid plusz feladat elvégzésére kérnek, amit nem tudsz már kezelni, akkor mondd meg nekik. Meséld el diplomatikusan, hogy miért is nem tudsz most ezzel megbirkózni és kérdezd meg, hogy a másik személynek mire van szüksége és miért. Ezután keressetek mindkét fél számára nyerő megoldást. Ez javítja mindkettőtök figyelmét a másik munkája iránt, és megadja az alapját az időgazdálkodásnak és feladatmegosztásnak a jövőre nézve.

Gazdálkodj hatékonyabban az időddel. Különösen, ha még új vagy a munkádban, vagy ha az előléptetés a célod, akkor hajlamos lehetsz 12 órákat dolgozni és a hétvégéidet is azzal tölteni, hogy hamarabb befejezz egy-egy projektet, ezzel lenyűgözve a főnököd. Tervezd úgy a munkanapjaidat, hogy el tudd intézni a kijelölt feladataid és koncentrálj arra, hogy ezeket munkaidőn belül intézd el.

Használd ki a szabadnapjaid. Ha kiráz a hideg attól, hogy kivegyél egy szabadnapot, akkor talán itt az ideje, hogy ez megtörténjen. A pihenésre fordított idő feltölt és lehetővé teszi, hogy pihenten és energiával feltöltve térj vissza a munkádhoz.

Határok felállítása a munkádban épp annyi erőfeszítést igényel, mint minden reggel felkelni és elindulni munkába. Ugyanakkor segít elkerülni a túlterhelést és a kiégést. Azzal, hogy ismered a határaidat és udvariasan elmondod azokat munkatársaidnak, növelheted az idődet és az energiádat mind a szakmai mind a magánéletedben.

További információkért és hasonló cikkekért látogasson el a weboldalunkra.

Forrás: Az első magyar SSC blog

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s