Önéletrajz trükkök: Csináld, vagy ne csináld?

Hozzászólás

Küldted már el az önéletrajzod egy potenciális munkaadónak galambpostán keresztül? És egy pizzás dobozban? Vagy talán már készítettél egy gyönyörűen díszített dokumentumot, amely olyan lett akár egy valóságos mestermű?

A kérdésünk pedig az, hogy ezek hozzásegítettek-e az állás megszerzéséhez?

Lehetséges, hogy Te megmaradtál a hagyományos önéletrajznál, melyhez csatolod kísérőleveled és a referenciáid. Viszont a jelenlegi munkaerő piacon több száz jól képzett jelölt jelentkezik 1-1 állásra, akár ez irodai munka, az egészségügyben lévő megüresedés vagy kiskereskedelmi pozíció. Ezért néha lehetetlennek érezzük, hogy kitűnjünk a tömegből.

Ebből kifolyólag egyre több pályázó folyamodik önéletrajz trükkökhöz. Az ötlet lényege, hogy felhívd magadra a munkáltatók figyelmét, ezáltal nagyobb eséllyel hívnak majd be egy interjúra és a későbbiekben pedig könnyebben megkaphatod az állást.

De ez a módszer tényleg működik?

Példák az önéletrajz trükkökre

Az egyik ilyen trükk, amire nemzetközileg is felfigyeltek, a brit származású Adam Pacitti kétségbeesett erőfeszítéséhez kapcsolódik, hogy munkát találjon. Miután Adam média szakon végzett az egyetemen, elsőként egy szezonális munkát kapott. De amikor a szezon véget ért, munka nélkül találta magát és annak ellenére, hogy több mint 250 helyre jelentkezett, nem talált állást.

Ezért úgy döntött, hogy bérel egy hirdetőtáblát, hogy elmondja a világnak, szüksége van egy állásra.

Bár ez a módszer nem juttatta őt közvetlenül álláshoz, sokan felfigyeltek rá. Miután nyomon követték egy integrált média kampánnyal, 60 álláslehetőséget kapott. Ma már producerként dolgozik egy digitális marketing, kommunikációs, dizájn ügynökségnél.

Tehát ez a trükkös módszer működött Adamnál. Miért? Mert széles körben megmutatta szakmai készségeit, és felhívta magára a munkáltatók figyelmét.

Egyéb szórakoztató, de hatástalan trükknek számít egy kitömött galambhoz csatolt önéletrajz, egy gazdagon hímzett motivációs levél, és egy csoki, melyen a tartalmi összetevők helyett egy lista szakmai ismeret volt. Akármennyire volt ez szórakoztató a munkáltatók szemében, mégsem alkalmazták ezeket a pályázókat.

Kép

Kerüld a trükköket

Összességében, a furfangos önéletrajzok felkeltik a HR-esek figyelmét, de elég könnyen lehet ezeknek negatív hatása is. Néha a trükkök egyszerűen nem működnek, máskor a munkáltatók megkérdőjelezik, hogy mennyire veszed komolyan az adott ajánlatot. Az alábbiakban egy listát mutatunk be olyan trükkökről, melyeket ajánlatos elkerülni.

Sütit vagy csokit küldeni az önéletrajzoddal együtt. Bár ez a módszer kitűnik a többi közül, a küldött élelmiszert a szakmai határok megsértéseként is lehet értelmezni.

Személyesen jelentkezni egy adott állásra. Bár lehet, hogy szakmai viselkedéseddel és lelkesedéseddel még a helyszínen felvesznek a munkára, a munkáltató munkahelyére ellátogatni előre egyeztetett időpont nélkül tapintatlanságnak tűnhet.

Egy videós bemutatkozás készítése. Ez nem jó ötlet, amíg nem egy magas rangú munkára jelentkezel, vagy nem tudsz egy tökéletes videofilmet elkészíteni. A videók készítésében sok a hibalehetőség. Sőt, az internetes biztonsági aggályok miatt valószínű, hogy sok vállalat nem is fogja megnézni ezeket a kisfilmeket.

Kreatív vagy multimédiás önéletrajz létrehozása. Hacsak nem egy tervező vagy, ezek közül egyik lehetőség sem bír nagy jelentőséggel a jelentkezésedre, készségeidre nézve. A HR-esnek az lehet a benyomása, hogy el szeretnéd terelni a figyelmet az önéletrajzod tartalmáról.

Készíts egy hatásos önéletrajzot

Nyilvánvaló, hogy trükkök alkalmazása egy állásra való jelentkezésnél, közel sem egy biztos módja, hogy megjegyezzék a neved. Szóval milyen más módon is tűnhet ki az önéletrajzod a tömegből?

  • Alakítsd az önéletrajzod a megpályázott pozícióhoz mérten
  • Legyen a dokumentum minél tömörebb
  • Használd a munkaköri leírásban szereplő szavakat, mondatokat
  • Kösd össze a készségeidet az elért eredményeiddel
  • Keress egy szakmabeli ismerőst, aki átnézi az önéletrajzod

A legtöbb esélyt arra, hogy észrevegyenek, megfelelő készségek, fantasztikus kísérőlevél, és ragyogó ajánlások jelentik. Ne feledd: A képzettséged és szakmai tapasztalatod mellett a szakértelmed, megjelenésed és lelkesedésed a legjobban használható eszközeid.

Hasonló cikkekért látogass el weboldalunkra.

Forrás: Az első magyar SSC blog.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s