Hogyan viselkedj úgy, mint egy vezető?!

Hozzászólás

Öltözz a sikerért: A legtöbben már hallottuk ezt a mondást, az életünk egy bizonyos pontján. De tudtad, hogy hasonló elv érvényesül a vezetésre is?

Sokan törekszünk arra, hogy vezetővé, igazgatóvá vagy akár vezérigazgatóvá váljunk. Hajlandóak vagyunk sok mindent megtenni azért, hogy szervezetünk, szakmai pályánk élére álljunk. Előre felkészülni a szakmai előrelépésre okos döntés, attól függetlenül, hogy jelenleg milyen pozícióban vagyunk.

Már azelőtt elkezdheted fejleszteni a vezetői készségeidet, mielőtt ebbe a szerepbe kerülnél, hiszen vezetőként viselkedni fontos lépése a szakmai előmenetelednek. Ha mások is úgy látnak, mint egy vezetőt, akkor ezzel növelheted az esélyeid a kinevezésre, de akár egy új munkaterületre is átkerülhetsz.

A következő tippek segíthetnek, hogy hogyan is keltsd egy vezető hatását:

Gondolkozz úgy, mint egy vezető: Tanuld meg még mielőtt vezetővé válnál, hogy eredményeid és sikereid mind csak rajtad múlnak. Ellenben amikor már vezető pozícióban vagy, a sikereid mások fejlesztésében és segítésében mutatkoznak meg. Ez azt jelenti, hogy aktívan részt veszel az egyes munkavállalók szakmai fejlődésében és őszintén megmondod nekik a véleményed anélkül, hogy goromba lennél. Pozitív képet kell fenntartanod magadról, az embereidről, a munkádról.

Tűnj ki a jelenlegi pozíciódban: Fontos, hogy a célkitűzéseid ne vonják el a figyelmed a jelenlegi feladataidról. Fejleszd szakmai készségeidet, tegyél meg mindent, hogy felülmúld az elvárásokat és bizonyosodj meg arról, hogy a teljesítményed megkérdőjelezhetetlen.

Segítsd feletteseid. Az első tippünkben, arról beszéltünk, hogy segítsd elő a csapatod fejlődését és sikereit. Ellenben a jelenlegi pozíciódban a főnököd feladata, hogy megkönnyítse a fejlődésed és előrelépésed. Amikor segítesz neki a problémák megoldásában vagy kisebb, nagyobb projektekben asszisztálsz, akkor nem csak a főnöködnek segítesz, de be is bizonyíthatod, hogy képes vagy a fejlődésre.

Gyakorolj! Amellett, hogy a főnöködnek bizonyítod, hogy felkészültél arra, hogy vezetővé válj, győződj meg arról, hogy akár az egész vállalatra vonatkozóan növeled a láthatóságod és építed a kapcsolataid. Ez lehet olyan egyszerű is, mint leszervezni egy ügyféllel való találkozót, vagy olyan bonyolult is, mint önkéntes szerepet vállalni egy konferencia megszervezésében. Ezen felül tartsd rajta a szemed az olyan feladatokon, melyeket senki sem szeretne elvégezni, vagy melyek folyamatosan kudarcba fulladnak. Ezek segítenek, hogy kiemelkedj és megjegyezzenek.

Kép

Utánozd a példaképeid. Fordíts egy kis időt arra, hogy olyan vezetőket keress, akiknek a tulajdonságaik számodra jelentősek. Ha egyáltalán lehetséges, próbálj meg velük dolgozni, akkor is, ha ez csak önkéntes alapon működhet. Kérd meg őket, hogy mentoráljanak. Ha a velük való munka nem lehetséges, nézz utána szakmai eredményeiknek és elemezd ezeket, így legalább elméleti ismereteket tudsz szerezni a vezetési stílusukról.

Kérdezd meg a munkatársaid, hogy ők milyennek látnak téged. Lehet, hogy az elején kényelmetlennek érzed, hogy ilyet kérdezz a munkatársaktól, viszont így megtudhatod, hogy milyen képet mutatsz mások felé. Például azt gondolhatod, hogy egy meghatározó személyiség vagy, viszont a kollégáid főnökösködőnek gondolnak. Kérj építő jellegű visszajelzéseket és használd ezeket arra, hogy javíts a stílusodon.

Alakulj át. A testtartás, megjelenés, a gesztusok fontos szempontok egy vezetőnél. Ha úgy érzed, hogy fejlődhetnél valamelyikben, akkor vegyél részt egy ezeket fejlesztő workshopokon, vagy kérj tanácsot egy ezzel foglalkozó szakembertől. Ez tartalmazhatja a haj, smink, öltözködés átalakítását, valamint beszéd és testtartás órákon is részt vehetsz.

Az egyik legfontosabb lépés lehet a karriered szempontjából, ha megtanulod, hogy hogyan is viselkedj úgy, mint egy vezető. Tartsd észben a fenti ötleteket és amikor szükséges kérj szakmai tanácsot, melyek segítenek határozottabbnak lenni és hozzásegítenek a vezetői jelenlét eléréséhez.

Forrás: Az első magyar SSC blog.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s