A közösségi média és a jog

Hozzászólás

A dolgozók és munkaadóik között egyre gyakoribbak a közösségi média megfelelő használatáról szóló nézeteltérések. A közösségi oldalak „helytelen” használatával vádolt munkavállalók közül többekkel szemben indult már fegyelmi eljárás, és voltak, akik az állásukat is elvesztették. E téren azonban a munkáltatókra is leselkednek kockázatok.

Tekintve, hogy még a korlátozott hozzáférésű közösségi média profilok is árulkodhatnak a jelölt bőrszínéről, vallásáról, életkoráról, neméről vagy családi állapotáról, a munkáltatóknak vigyázniuk kell, nehogy úgy tűnhessen, hogy e tényezők bármelyike kedvezőtlenül befolyásolta a munkaerő-felvételi döntést. Amennyiben a legkisebb gyanú is felmerül, hogy mégis ez történt, a munkáltatók az Eurózóna számos országában összeütközésbe kerülhetnek a diszkrimináció tilalmára és az esélyegyenlőségre vonatkozó törvényekkel.

NÉMETORSZÁG: A mostanában vita alatt álló törvénytervezet, amely a toborzással foglalkozó szakemberek számára megtiltaná a jelöltek közösségi média profiljainak megtekintését, akár jogi precedenst is teremthet, és másutt is hasonló jogszabályok bevezetését eredményezheti.

Kép

FRANCIAORSZÁG: Franciaországban egy brit ügyvédi irodának dolgozó brit nőt elbocsátottak, miután munkáltatója rátalált a blogjára, ahol kollégáiról és a vállalati kultúráról/módszerekről fejtette ki véleményét és nézeteit. A nő beperelte a céget Franciaországban, a bíróság pedig jogtalan elbocsátás címén kártérítést ítélt meg neki.

OROSZORSZÁG: Számos nagy port felvert ügyben szerepeltek már a közösségi médiában tett megjegyzéseik miatt elbocsátott munkavállalók. 2012 közepén egy légi utaskísérőnek mondtak fel egy indonéziai repülőgép-balesetről szóló, erősen vitatott Twitter üzenetet követően, amely megkérdőjelezte saját munkaadójának reputációját is.

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG: Egy, a Waterstone’s könyváruháznak dolgozó brit blogger volt az első munkavállaló, akit a munkájával kapcsolatban az Interneten közzétett megjegyzései miatt bocsátottak el. Az állítólag „tréfás” blogon több negatív bejegyzés is szerepelt a szerző munkahelyéről illetve főnökéről, így végül felmondtak neki. Később sikeresen fellebbezett a döntés ellen.

További információkért és hasonló cikkekért látogasson el weboldalunkra.

Forrás:  Az első magyar SSC blog

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s